В ново изследване учени свързват диети, богати на мазнини и захар, с по-ниски когнитивни способности. Това е отправя сигнал, че "вредна храна" може да вреди не само на телата ни, но и на мозъците ни.

Както обясняват психолози от Университета в Сидни (Австралия) в нова статия, публикувана в International Journal of Obesity, резултатите от поредица тестове показват, че по-младите хора, които често ядат вредна храна, имат по-слаби умения за пространствена ориентация и памет в сравнение с онези, които се хранят по-здравословно.

Воден от психолога Доминик Тран, екипът на USydney набира 55 студенти на възраст между 18 и 38 години, които споделят колко често са консумирали захарни и мазни храни през предходната година. Студентите преминават тестове за памет и измерване на индекс на телесната маса (BMI). Когнитивният тест е проведен едва след това във виртуална реалност.

Доброволците носят VR шлем Oculus Rift. Задачата им е да се ориентират във VR лабиринт с цел да намерят сандък със съкровище. Тези, които го откриват в рамките на 4 минути, преминават на следващо ниво, а останалите биват автоматично отведени до сандъка и получават 10 секунди да запомнят околните ориентири.

Участниците преминават лабиринта общо шест пъти, като всеки път трябва да открият сандъка, който не променя местоположението си. При седмия и последен опит, сандъкът е премахнат, а от участниците се изисква да се ориентират и да отидат до мястото, където си спомнят, че е бил, използвайки ориентирите от предишните кръгове.

Както показват резултатите, групата, която е консумирала по-малко мазнини и захар, по-точно е възпроизвела мястото на сандъка, в сравнение с онези, които са яли повече вредна храна. Въпреки че този резултат не изненадва екипа на Тран, той отбелязва, че студентите по психология, участвали в проучването, може да са по-здравословно ориентирани от средностатистическия човек, така че ефектът може да е още по-изразен в по-широката популация.

Тези резултати се надграждат върху предишни изследвания на Тран и колегите му с плъхове, при които също е наблюдавано влошаване на паметта и пространствената ориентация след хранене с диета, богата на мазнини и захар.

Откриването на подобни ефекти при хора допълнително доказва, че вредната храна не само увеличава риска от затлъстяване, метаболитни и сърдечносъдови заболявания и някои видове рак, както и ускорява когнитивния спад, свързан с възрастта, но и директно влияе върху мозъчната функция.

"Това изследване ни дава доказателства, че храненето е от съществено значение за здравето на мозъка в ранна зряла възраст", казва Тран, "период, в който когнитивните функции обикновено са в оптимално състояние".