Японските специалисти успешно проведоха корекцията на орбитата на космическата сонда "Хаябуса-2", която се е насочила към Земята, след като успешно изпълни мисията си по вземане на проби от астероида Рюгу, предаде ТАСС.

Вижте как изглежда астероидът Рюгу от близо >> >> >>

Агенцията цитира съобщение на японското космическо ведомство ДЖАКСА. Траекторията на движение на апарата беше пренасочена към Австралия, където ще бъдат спуснати материалите чрез специална капсула. Операцията продължи няколко часа. При нейното осъществяване двигателят на сондата беше включен за малко , за да й се даде допълнително ускорение и да бъде насочена в нужното направление.

Според плановете на ДЖАКСА капсулата със събраните материали ще се отдели от сондата на 5 декември на височина от 220 хиляди километра от земната повърхност. До Земята тя ще пристигне след 12 часа и ще се приземи в нощта на 6 декември на полигон на територията на щата Южна Австралия.

Сондата ще направи снимки на падащата капсула. Мисията на Япония би била историческа, ако извърши успешно приземяване. Човечеството би научило много повече за миналото на Слънчевата система и за наличието на водата в нея.