Сондата "Хаябуса 2" се доближи до астероида Рюгу на 1 км и освободи капсулата МИНЕРВА-II2, който се очаква да достигне повърхността следващата седмица, съобщиха ТАСС и ДПА.

Вижте снимки от астероида Рюгу >> >> >>

Капсулата се движи "в свободно плаване". Тя ще дрейфира бавно и ще обиколи Рюгю осем пъти, преди да спусне 15-сантиметровия роувър на повърхността не по-късно от 8 октомври.

Учените се надяват, че МИНЕРВА-II2, ще им помогне да измерят по-точно гравитационното поле на астероида Рюгу. Инженерите и пилотите на мисията планират да отработят също технологията на кацането и изчисляването на траекторията на полета на подобни апарати. Това ще допринесе за осъществяване на подобни операции при изучаването на други обекти в Слънчевата система.

Сондата "Хаябуса-2" превозваше общо четири спускаеми апарата - три японски роувъра и един европейски (МАСКОТ). Роувърите 1 и 2 бяха спуснати на повърхността на Рюгу през септември миналата година, а МАСКОТ - през октомври. Първите три апарата изпълниха изцяло планираните задачи и събраха много данни за устройството на астероида. МАСКОТ забеляза необичайно количество прах на повърхността на Рюгу и огромно количество чакъл. Японските му "колеги" записаха и предадоха на Земята първото видео от повърхността на астероида. Измерванията и на трите апарата показаха необичайно висока порьозност на астероида.

Сондата "Хаябуса-2" беше изстреляна през декември 2014 г., за да изследва астероида Рюгу, да вземе проби от него и да ги върне на Земята. През юли тази година тя кацна на повърхността му и събра материал.

Астероидът Рюгу е с диаметър 900 метра. Той е на 280 милиона километра от Земята.