В първото по рода си в света клинично изпитване е извършено преливане на човек на лабораторно отгледани червени кръвни клетки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според учените, ако се докаже, че са безопасни и ефективни, получените по този начин кръвни клетки (еритроцити) могат да предизвикат революция в лечението на хора с кръвни заболявания като сърповидно-клетъчни нарушения и редки кръвни групи.

За някои индивиди с подобни заболявания е трудно да се намери достатъчно подходяща донорска кръв.

Отгледани в лаборатория червени кръвни клетки обаче означават, че хората, които се нуждаят от редовни дългосрочни кръвопреливания, в бъдеще ще имат нужда от по-малко подобни процедури.

Ашли Той, професор по клетъчна биология в Бристолския университет заяви: "Това предизвикващо и вълнуващо изпитване е огромна крачка напред за производството на кръв от стволови клетки".

"Това е първият път, когато е прелята кръв от алогенен донор, отгледана в лаборатория, и ние сме развълнувани да видим колко добре се представят клетките в края на клиничното изпитване".

Досега на двама души е направено преливане на лабораторно отгледани червени клетки.

Те са наблюдавани внимателно, не са докладвани неблагоприятни странични ефекти и пациентите, чиито имена не са посочени, са добре и са здрави, казват изследователите.

Количеството на вливаните лабораторно отгледани клетки варира, но е около 5-10 милилитра - около една до две чаени лъжички.

Произведените кръвни клетки са отгледани от стволови клетки от донори, след което са били прелети на доброволци в рандомизираното контролирано клинично изпитване Restore.

Изпитването разглежда продължителността на живота на лабораторно отгледаните клетки в сравнение с вливането на стандартни червени кръвни клетки от същия донор.

Тъй като всички лабораторно отгледани кръвни клетки са пресни, изследователите очакват те да се представят по-добре от подобно преливане на стандартни еритроцити от донор, сред които има клетки на различна възраст.

Ако получените в лаборатория клетки издържат по-дълго в организма, пациентите, които редовно се нуждаят от кръв, може да нямат нужда от толкова чести преливания.

Изследователите отбелязват, че това ще намали претоварването с желязо от честите кръвопреливания, което може да доведе до сериозни усложнения.

Седрик Геверт, професор по трансфузионна медицина и консултант по хематология от университета на Кембридж казва: "Надяваме се, че нашите отгледани в лаборатория червени кръвни клетки ще издържат по-дълго от тези, които идват от кръводарители".

"Ако нашето изпитване, първото по рода си в света, е успешно, това ще означава, че пациентите, които понастоящем се подлагат на редовни дългосрочни кръвопреливания, ще имат нужда от по-малко подобни процедури в бъдеще. Това на свой ред ще промени грижите за тях", казва той.

За целите на изпитването от кръв на донори са отделени стволовите клетки, които след това са отгледани в лаборатория, за да произведат червени кръвни клетки.

На минимум 10 души ще бъдат направени две минипреливания с интервал от поне четири месеца - едно от стандартни червени кръвни клетки от донор и едно от лабораторно отгледани еритроцити.

Това ще позволи на учените да разберат дали младите червени кръвни клетки, получени в лаборатория, издържат по-дълго от тези, които са произведени от тялото.

Д-р Фарук Шах, експерт в областта, казва: "Пациентите, които се нуждаят от редовно или периодично кръвопреливане, могат да развият антитела срещу по-редките кръвни групи, което затруднява намирането на донорска кръв, подходяща за преливане без риск от потенциално животозастрашаваща реакция".

"Това водещо в глобален мащаб изследване поставя основите на производството на червени кръвни клетки, които могат безопасно да се използват за кръвопреливане на хора с нарушения като сърповидно-клетъчните", допълва той.

Макар изследването да бележи огромна стъпка напред, са необходими допълнителни изпитвания преди навлизането му в клинична употреба.