Учени от ЦЕРН за пръв път наблюдаваха разпадане на Хигс бозон на дънни кварки, предадоха Франс прес и ТАСС.

Шест години след откриването на частицата, най после специалистите от екипите "Атлас" и "Си ем ес" можаха да наблюдават нейното разпадане на елементарни частици, известни под наименованието дънни кварки.

Опитите бяха осъществени на Големия адронен колайдер и потвърдиха хипотезата, че всепроникващото квантово поле, обусловено от Хигс бозона, дава маса и на дънния кварк.

Пресслужбата на ЦЕРН припомни, че съгласно Стандартния модел на физиката на частиците, разпадането на Хигс бозона на двойка дънни кварки е най-честото явление (при 60 процента от случаите). Проверката на това предположение бе от изключително значение за потвърждаването на Стандартния модел.

Дълго време учените не успяваха да уловят сигнали от разпада на Хигс бозона на дънни кварки и от наличието на "шумове", които съпровождат този процес. По-рано бе констатиран един друг разпад на елементарната частица - на двойка фотони.

Стандартният модел е теоретична конструкция във физиката на елементарните частици, описваща електромагнитното, слабото и силното взаимодействие на всички елементарни частици. Стандартният модел не включва гравитацията.

Хигс бозонът е единствената елементарна частица от стандартния модел, която не е наблюдавана експериментално до юли 2012 г.

За да се наблюдава експериментално, е необходимо да се сблъскат протони с висока енергия и в резултат на сблъсъка им се случва да се роди Хигс бозон, макар и много рядко, един път на 10 милиарда сблъсъка.

Самото регистриране на частицата е свързано с големи трудности: от една страна наличието на огромен фон (около 1 йоктосекунда, което е една септилионна част от секундата) и от него трябва да се изолира именно тази частица. От друга страна, тази частица живее много кратко

Хигс бозонът е частица, която се ражда, живее известно време (от порядъка на 10-23 части от секундата) и се разпада.

С откриването на частицата се изяснява, как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята.

Поведението на Хигс бозонът може да обясни защо вселената е започнала да се разширява след големия взрив, както и как би могла да приключи тя.