Откакто Вояджър 2 прелетя покрай Нептун през 1989 г., гигантските тъмни петна, които се появяват в атмосферата на далечната планета, представляват странен пъзел. Най-известното от тях, Голямото тъмно петно, е било многократно заснемано - първо от "Вояджър 2", а в последствие и от "Хъбъл".

Вижте как изглежда Нептун >> >> >>

Никога досега наземен телескоп не е успявал да направи толкова детайлна снимка на най-далечната планета в Слънчевата система, че да види бурите й.

Много големият телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория се намира в пустинята Атакама, Чили. Комплексът се състои от 4 обсерватории, всяка с телескоп, чието огледало е с диаметър 8,2 метра. Именно с него е направена най-детайлната снимка на Нептун от Земята.

На кадрите се вижда тъмно петно. То е антициклонална буря, като Голямото червено петно на Юпитер, но се различава от нея значително.

Бурите на Нептун са сравнително краткотрайни, появяват се и се разсейват на всеки няколко години. Освен това се смята, че те са относително лишени от облаци в центровете си, в сравнение с буреносните вихри на Сатурн и Юпитер.

Според най-новите теории тъмния цвят на бурите на Нептун е резултат от потъмняването на частиците в слоя от сероводород, който се намира под горния слой на атмосферната аерозолна мъгла на Нептун.

Изследователите смятат, че това може да е резултат от локално нагряване в дълбоката част на антициклонен вихър, който изпарява сероводородния лед, за да разкрие по-тъмно вихрово ядро.

Възможността за наблюдение на отдалечената планета от Земята със сигурност ще разкрие много повече за нея, а учените ще може да проверят теориите си.