Семената от памук, които покълнаха на обратната страна на Луната на борда на китайската сонда "Чанъе-4", са били погубени от студената лунна нощ, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Вижте какви снимки направи Китай на обратната страна на Луната >> >> >>

Според изданието това е станало едно денонощие след публикацията на снимката на първото растение, след като на нашия естествен спътник се е спуснала нощта.

Покълналият памук

Снимка: CNSA

Всъщност експериментът е продължил около 10 дена, но на 13 януари лунната сонда е влязла в планиран режим на хибернация, като е изключила голяма част от своите системи. Това е довело до невъзможността за осигуряване на адекватна защита от екстремния студ на Луната.

По-рано китайските експерти съобщиха, че кълновете няма да могат да издържат на лунната нощ, тъй като температурата спада до минус 170 градуса по Целзий.

Заедно с покълналия памук са загинали и останалите организми, изпратени на нашият естествен спътник.

Китайският апарат "Чанъе-4", който извърши меко кацане на обратната страна на Луната, достави на нейната повърхност семена от памук, рапица, картофи, а също така дрожди и личинки от дрозофили. Първи в историята покълнаха семената на памука, независимо от ниската гравитация, силната радиация и високата разлика в температурите.

Учените обаче разкриват, че натрупаната информация е много полезна и ще бъде използвана при изграждането на китайската база на Луната.