Има вкус на розови цветчета, ухае на огън, блести с цвета на изгоряло оранжево - що е то? Бутилка вино "Шато Петрус Померол" за 5000 евро, прекарало една година в космоса, писа Асошиейтед прес.

Изследователи в Бордо анализират десетина бутилки от ценната течност заедно с 320 проби от лози мерло и каберне совиньон, които се завърнаха на Земята през януари след престой на борда на Международната космическа станция.

В сряда те обявиха междинни резултати от изследването като част от дългосрочната програма за повишаване на устойчивостта на растенията на Земята на климатичните промени и заболяванията чрез излагането им на нов вид изпитания, както и за изследване на процеса на отлежаване, ферментация и шампанизиране на виното.

Вижте снимки на виното >> >> >>

На уникална дегустация този месец 12 специалисти разпознаха едно от пътувалите в космоса вина, след като го опитаха без да знаят заедно с вино от същата реколта, което обаче било в бутилка в избата.

"Очите ми се пълнят със сълзи", каза Никола Гоме, съосновател и изпълнителен директор на компанията "Спейс карго ънлимитид", организирала експеримента. Бутилките бяха внимателно отпушени в Института по виното и изследвания на вината в Бордо.

"Когато излагаме вино, клетки, растения на среда без гравитация...създаваме огромен стрес върху всеки жив вид", каза той.

Джейн Ансън, енолог и автор в "Декантер" каза, че виното, останало на Земята на вкус било "малко по-младо от пътувалото в космоса".

Химическият и билиогичният анализ на процеса на отлежаване на виното ще даде на учените възможност да намерят начини как изкуствено да състаряват някои ценни вина, каза д-р Михаел Леберт, биолог в германския университет "Фридрих Александер".

Образците от лози не само преживели космическото пътуване, но и пораснали по-бързо от други на Земята, въпреки недостига на светлина и вода на Международната космическа станция.

Все още е рано учените да кажат защо това е така. Но когато го сторят, това ще помогне на специалистите на създадат устойчиви сортове на Земята и да подготвят почвата за отглеждане на грозде и производство на вино в космоса, смята Леберт. Освен това "гроздето е много здравословно за астронавтите", каза той.

Проектът е съфинансиран от частни инвеститори, но пълната му стойност не бе съобщена.

"Според мен разликата във вкуса между космическото и земното вино е трудно да се определи", каза Франк Дюбурдьо, агроном и енолог от Бордо. Всеки от 12-те участници в дегустацията имал различно мнение. Някой усещали аромат на кожа или на огнище, някои виждали оранжеви отблясъци.

"Виното, останало на Земята, според мен е малко по-затворено, малко по-таниново, малко по-младо. При виното, пътувало в космоса, танините бяха омекотени, на преден план излязоха по-флорални аромати. Но и двете са прекрасни", каза Ансън.