Китай започна да копае дупка с дълбочина 10 000 метра в скала на 145 милиона години. Сондажът в Синцзян ще бъде най-дълбоката дупка, копана някога в Китай, и втората най-дълбока в света.

Тясната шахта, направена чрез сондиране, ще премине през повече от 10 слоя скала, за да достигне сегменти в земната кора на около 145 милиона години.

Този слой е толкова стар, че датира далеч от появата на първите хора преди 5-7 милиона години. Седиментът е по-стар и от изчезването на динозаврите, случило се преди около 67 милиона години.

Очаква се сондажът да отнеме 457 дни, или една година и три месеца. Проектът е под ръководството на China's National Petroleum Corp.

Защо Китай пробива толкова дълбока дупка?

Учените ще научат доста любопитна информация, изследвайки почти девствени проби на 145 милиона години. Те ще могат да надникнат в климатичното минало на планетата и дори да извлекат сведения за биоразнообразието й.

Дупката се копае в част от Китай, която е богата на петрол. Сондажът ще послужи като база за развитие на нова иновативна техника за дълбоки пробивания. С тяхна помощ Китай ще може да извлича по-лесно ценни ресурси от труднодостъпни места.

В реч през 2021 г. китайският президент Си Дзинпин каза, че е важно да се изследват дълбоко в Земята, защото това може да помогне при намирането на минерални и енергийни ресурси.

Освен това може да помогне на учените да проучат рисковете от екологични бедствия като земетресения и вулканични изригвания.

Най-дълбоката дупка в света, създадена от човека, Колската свръхдълбока дупка се намира в Русия. Това е достига до дълбочина 12 262 м, но прокопаването й отнема 20 години. Проектът стопира, когато топлината и налягането правят пробиването наистина трудно. Освен това руската дупка се срутва, тъй като горещата скала става твърде пореста.

Китайците обаче ще пробват много по-напреднали технологично методи. За разлика от проекта на СССР, Китай преследва не само научни, но и преки икономически ползи.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО