Редовно ни казват да пием много вода, за да поддържаме здравето си. Ново проучване предоставя още няколко добри причини да останете добре хидратирани.

Изследването е проведено от Националния институт за сърдечни бели дробове и кръв (NHLBI) в Мериленд. В продължение на 25 години 11 255 възрастни са били разпитвани за това колко вода пият. Последени са техните социално-икономически статус и семейна медицинска история.

Клиничните тестове на доброволците предоставят измервания на натрий в кръвния им серум, който се използва като индикатор за приема на течности. Обикновено колкото повече вода пием, толкова по-ниско е нивото на натрий в кръвния поток.

"Резултатите предполагат, че правилната хидратация може да забави стареенето и да удължи живота без болести", казва ученият от проекта Наталия Дмитриева.

Предишни изследвания подчертаха връзката между по-високите нива на натрий в кръвта и повишения риск от сърдечна недостатъчност. Така пиенето на достатъчно вода е изключително важно за хора със сърдечни проблеми.

Нормалният диапазон на нивата на натрий в кръвта на човек обикновено пада между 125 до 146 милиеквивалента на литър (mEq/L).

В проучването серумните проби с по-високи нива на натрий също са по-склонни да съдържат повишени нива на до 15 различни маркера за биологично здраве и стареене.

Например, тези с нива на натрий над 142 mEq/L имат 10 до 15 процента свързани увеличени шансове да бъдат биологично по-възрастни от хронологичната си възраст, в сравнение с тези, показващи по-типични диапазони.

Авторите на изследването предполагат, че измерването на нивата на натрий в кръвта може да помогне на лекарите. Пациентите им в опасната зона по отношение на приема на течности, биха могли да предприемат стъпки, за да получат повече вода в системата си - не само чрез пиене, но и чрез сокове, зеленчуци и плодове. Това би подобрило здравето им.

В момента около половината от световното население не достига до препоръчителния дневен прием (който обикновено започва от около 1,5 литра на ден).

Изследването е публикувано в eBioMedicine.

Имаше и 64% по-голям свързан риск от развитие на хронични заболявания, включително сърдечна недостатъчност, инсулт, предсърдно мъждене, хронично белодробно заболяване, диабет и деменция.