Земетреснията стимулират растежа на дърветата, установи германско проучване, цитирано от сп. "Сайънс".

Изследователите са установили, че силните трусове могат да помогнат на дърветата да растат, като доставят допълнително количество вода в почвата около корените им. Този краткосрочен бърз растеж оставя следа в клетките на дърветата и те могат да се използват за установяване на древни земетресения.

Хидрологът от университета на Потсдам Кристиан Мор не си е поставил за цел да търси връзка между сеизмичната активност и растежа на дърветата. Научният му труд обаче поема в друга посока след земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер в Чили през 2010 г. Той изследва речните утайки.

След труса Мор и колегите му се връщат в една от речните долини и установяват, че потоците текат по-бързо. Според изследователите в резултат на труса почвите са станали по-пропускливи, което пък позволява на подземните води по-лесно да се стичат от хребетите към долините. Изглежда естествено, че земетресенията могат също да подпомогнат растежа на дървета в долините за сметка на тези по склоновете.

За да видят дали това наистина се случва, Мор и колегите му взимат за анализ материал от шест бора, растящи в долините на засегнатите от труса чилийски райони и от такива, които са по хребетите.

В лабораторията в Германия правят подробен анализ, като под микроскоп проследяват как размерът и формата на клетките на дърветата се променят, когато имат достъп до по-голямо количество вода.

Германските учени установяват, че дърветата от долината са имали период на кратък, но забележителен растеж, продължил седмици до месеци след земетресението. Очаквано тези по хребетите да забавили развитието си след труса.

Данните от изследването на германските експерти са публикувани в изданието "Джърнъл ъв джиофизикал рисърч байоджиосайънсис".