В сравнителна близост до нашата Слънчева система се намира един от най-любопитните за учените космически обекти. Звездата Бета Пикторис е разположена на 63 години от Слънцето и е на възраст от едва 25 милиона години. Тя все още формира своите планети, което обаче оказва влияние и на нас - Земята е постоянно бомбардирана от микрочастици, идващи от Бета Пикторис.

Първите данни за това са получени през 2000 година, като вече е установено, че от младата звезда постоянно е изстрелван поток от прашинки, а те са основният източник на чужди материали в нашата Слънчева система.

Съществува вероятност, някоя от падащите звезди, които виждате в нощното небе да е с произход от Бета Пикторис.

Интересните факти за Бета Пикторис не приключват тук - около звездата орбитира екзопланета, която е една от много малкото екзопланети, на които е направена истинска снимка. Екзопланетата Бета Пикторис б се намира на разстояние, сходно с това на Сатурн от Слънцето, но размера ѝ е 13 пъти по-голям от този на Юпитер.

Вижте звездата и екзопланетата >> >> >>

Около Бета Пикторис има фотографиран и доста голям диск от комети, астероиди и прах, в който все още се формират планети.

Звездата е 8,7 пъти по-ярка от Слънцето и има изобилие от тежки метали и въглерод. Заради последното е много вероятно около Бета Пикторис да се формират планети от графит и метан. Диамантите също биха били много често срещани.

Според учените е много вероятно условията за формиране на живот в системата на Бета Пикторис скоро да бъдат на лице.