Учените са констатирали, че 29 юни е най-краткият ден в историята - откакто атомните часовници започнаха да следят въртенето на Земята през 60-те години на миналия век. Този ден е бил с 1,59 милисекунди по-кратък от средния, казва ученият Леонид Зотов пред CBS News.

Нормалната продължителност на деня е 24 часа, или 86 400 секунди. Но през последните години въртенето на Земята се е ускорило, което съкращава някои дни с милисекунди. "От 2016 г. насам Земята започна да се ускорява", казва Зотов, който работи в Московския държавен университет "Ломоносов" и наскоро публикува изследване за това какво може да причини промените във въртенето на Земята. "Тази година тя се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г."

Това доказва, че през последните години планетата се върти по-бързо, а точната причина за това леко ускорение остава загадка. От 2020 г. насам планетата е счупила собствения си рекорд за скорост повече от две дузини пъти, като е отменила предишното десетилетие на малко по-дълги дни.

Земята не е съвършена сфера и въртенето ѝ винаги е леко отклонено поради много фактори, включително вътрешната ѝ структура, влиянието на приливите и отливите и изменението на климата.

Зотов и колегите му смятат, че колебанията могат да бъдат причинени от земните приливи и отливи. Той казва, че не всеки ден е по-кратък, но ако тенденцията се запази, може да се наложи да се промени атомното време - универсалният начин за измерване на времето на Земята. Някои учени предлагат да се въведе отрицателна високосна секунда. "Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, прикрепени към въртенето на Земята, ще коригираме скалата на атомния часовник", казва той.

За разлика от високосните години, при които се добавя допълнителен ден, отрицателната високосна секунда би означавала, че часовниците пропускат една секунда.

Някои инженери се противопоставят на въвеждането на високосна секунда, тъй като това може да доведе до мащабни и опустошителни технически проблеми. Инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягови написаха блог пост по въпроса за Meta, която подкрепя усилията на цялата индустрия да спре бъдещото въвеждане на високосни секунди.

"Отрицателната обработка на високосни секунди се поддържа от дълго време и компании като Meta често провеждат симулации на това събитие", казват те пред CBS News. "Въпреки това то никога не е било проверявано в голям мащаб и вероятно ще доведе до непредвидими и опустошителни прекъсвания в целия свят."

Концепцията, която е въведена през 1972 г., "е от полза най-вече за учените и астрономите, тъй като им позволява да наблюдават небесните тела, използвайки UTC [координирано универсално време] за повечето цели", пишат те в публикацията в блога.

"Въвеждането на нови високосни секунди е рискована практика, която носи повече вреда, отколкото полза, и ние смятаме, че е време да въведем нови технологии, които да я заменят", пишат те.

Докато положителните високосни секунди могат да предизвикат скок във времето, което да доведе до срив на ИТ програми или дори до повреда на данни, отрицателните високосни секунди биха били по-лоши, твърдят те.

"Въздействието на отрицателната високосна секунда никога не е било тествано в голям мащаб, то би могло да има опустошителен ефект върху софтуера, разчитащ на таймери или графици", пишат те. "Във всеки случай всяка високосна секунда е сериозен източник на болка за хората, които управляват хардуерни инфраструктури."

Двамата учени смятат, че един от многото фактори, допринасящи за по-бързото въртене на Земята, може да бъде постоянното топене и замръзване на ледените върхове на най-високите планини в света.

"Става въпрос за закона за запазване на инерцията, който се прилага за нашата планета Земя. Всеки атом на планетата допринася за импулса на ъгловата скорост на Земята въз основа на разстоянието до оста на въртене на Земята", казват Облехов и Бягови пред CBS News. "Така че, след като нещата се движат, ъгловата скорост на Земята може да варира".

"Този феномен може да бъде просто визуализиран, като си помислим за въртящ се фигурист, който управлява ъгловата скорост, като контролира ръцете и дланите си", обясняват те. "Когато разперят ръцете си, ъгловата скорост намалява, запазвайки инерцията на фигуриста. Щом фигуристът прибере ръцете си обратно, ъгловата скорост се увеличава. Същото се случва и тук, в този момент, заради повишаването на температурата на Земята. Ледените върхове се топят и водят до увеличаване на ъгловата скорост", допълват специалистите.