Масата на Gliese 710 е наполовина по-малка от тази на Слънцето, а по размери звездата е с около 30 процента по-малка. Gliese 710 е класифицирана като оранжево джудже - може би най-добрият за живот клас звезди.

Днес звездата не може да се види с просто око, но в бъдеще това ще се промени, защото Gliese 710 се движи към нашето Слънце. След 1,4 милиона години тя ще бъде ярка, колкото най-ярките планети на небосвода.

Това се дължи на факта, че тя ще се намира на разстояние между 1.1 и 0.54 светлинни години от нашето Слънце. Това само по себе си не е проблем, тъй като звездата е сравнително спокойна и светлината или изригванията й не биха могли да повлияят отрицателно на живота на Земята.

За сметка на това има шанс от 86% Gliese 710 да премине през облака на Оорт - сферичен пояс, ограждащ границите на Слънчевата система с милиарди комети.

Преминаването на Gliese 710 би могло да създаде хаос в облака на Оорт, запращайки множество комети в непредсказуеми посоки. Не е изключено един или повече от тези обекти да бъдат гравитационно "изстреляни" към Земята.

Сблъсък на комета с нашата планета би бил фатален за човешката цивилизация.

Според учените е много вероятно, ако човечеството съществува след 1.4 милиона години, то да е колонизирало цялата Слънчева система и дори да е излязло извън нейните предели. Това от една страна минимизира риска от ликвидиране на цивилизацията ни, но и увеличава риска от масова катастрофа - кометата може да не удари Земята, но да удари Марс или Плутон.

Други учени пък разсъждават, че ако след 1.4 милиона години все още съществуваме като вид и сме технически развити, но така и не сме успели да излезем извън пределите на Слънчевата система, то "срещата" с Gliese 710 представлява реална възможност да се заселим на друга звездна система.

Към днешна дата телескопите не позволяват да се проучи дали около Gliese 710 има планети - включително и такива, годни за живот. Астрономите са почти убедени, че всяка една звезда има собствен облак на Оорт. Това означава, че е възможно на някоя от планетите в Слънчевата система да падне комета, идваща от Gliese 710, потенциално носейки непознати за нас микроорганизми. Шансът последното да се случи обаче е наистина малък - все още не знаем колко често се срещат микроорганизми във Вселената.

Вижте някои от най-добрите снимки на комети >> >> >>