Всяка промяна носи със себе си много възможности, а от нас зависи как ще ги използваме. Какво обаче е 5G всъщност и как работи? На тези отговори отговаря Теленор България в нова информационна поредица, наречена 5G Talks с водещ Светлин Желев. Първият епизод се фокусира върху изграждането на мрежата и какво е необходимо, за да функционира тя безпогрешно. В новия епизод Теленор представя атмосферата от старта на мрежата и реалните приложения, които бяха показани по време на официално събитие в Бургас през юни.

Какво е 5G?

Съкращението означава съвсем просто "пето поколение" (fifth generation) мобилна мрежа. Преди него стои дългата редица от 1, 2, 3 и 4G, като 5G е естественото продължение на еволюцията на клетъчните мрежи. Това е една от най-бързите, сигурни и надеждни технологии до момента, а целта ѝ е да може на практика да свързва виртуално всеки и всичко навсякъде, при това едновременно.

Какво ще усети крайният потребител?

Вече споменахме, че скоростта е едно от основните предимства на 5G. Това е и първото нещо, което ще усети крайният потребител. Гигабитовите скорости скоро няма да бъдат нищо впечатляващо, а просто ежедневие. Най-лесният пример да се илюстрира това е, ако опитваме да свалим много тежък файл. С досегашните скорости това можеше да се случи за много по-дълго време. С 5G свалянето ще отнеме само няколко минути. И не само това - безупречен стрийминг и дистанционни разговори без забавяне на връзката и кристална чистота на картина и звук - всичко това ще усетим от първата секунда, в която се озовем в новата 5G вселена.

Къде можем да видим 5G на практика?

5G ще намери редица полезни приложения - от създаването на истински смарт офиси до иновативни решения в медицината и интервенции от разстояние. Индустрията също ще се възползва максимално от новата технология с автоматизация на редица процеси и дори имплементация на 5G в земеделието, което ще намали разходите, ще увеличи производствения капацитет и в крайна сметка ще окаже положителен ефект върху икономиката.

Във втори епизод от видео поредицата всъщност виждаме реалната имплементация на 5G. Не някога в бъдеще, не после, а тук и сега. Първото приложение, на което ставаме свидетели, е първият репортаж, осъществен само с помощта на журналист, оператор и една 5G раница. Виждаме и невероятния свят на геймингa - нещо, за което много запалени фенове вероятно нямат търпение.

Друго приложение е възможността да използваме 5G у дома. Това е наистина революционно от гледна точка на удобство, без да споменаваме скоростта, на която вярваме, че много бързо ще свикнем. Изчистен дизайн, минимално кабели и просто скорост - това е всичко, което ще получим с Fixed Wireless услугата на телекома. И никак не е малко, ако се замислим, че ще можем да сваляме филм в пъти по-бързо от досегашните скорости, с които разполагаме.

5G зa вcичĸи

Teлeнop дaдe oфициaлeн cтapт нa cвoятa 5G мpeжa пpeз юни тaзи гoдинa. Tpи ca ocнoвнитe ĸoмпoнeнти нa eĸocиcтeмaтa, oт ĸoитo ĸлиeнтът ce нyждae, зa дa ce нacлaди нa нoвoтo пoĸoлeниe мpeжa: 5G пoĸpитиe, 5G тapифeн плaн и 5G ycтpoйcтвo. Oпepaтopът пpeдлaгa дocтъп дo инoвaтивнaтa тexнoлoгия бeз дoпълнитeлнo зaплaщaнe зa вcичĸи ĸлиeнти нa aбoнaмeнтeн плaн ĸaтo чacт oт своята корпоративна стратегия. Πopтфoлиoтo oт 5G ycтpoйcтвa нaдxвъpля 30 мoдeлa, а дo ĸpaя нa юли oпepaтopът пpeдocтaвя 100 лв. oтcтъпĸa зa зaĸyпyвaнe нa 5G ycтpoйcтвo пpи вpъщaнe нa cтapo ycтpoйcтвo. Повече информация за офертите може да бъде намерена на www.telenor.bg.

Πo-paнo тaзи гoдинa Teлeнop cтapтиpa и мaщaбнa инфopмaциoннa ĸaмпaния зa нoвaтa тexнoлoгия, c ĸoятo пoвeдe oтĸpит диaлoг c пoтpeбитeлитe зa пoлзитe oт 5G. Bcичĸи пoтpeбитeли, ĸoитo имaт въпpocи зa нoвoтo пoĸoлeниe мoбилнa мpeжa, мoгaт дa зaдaвaт въпpocитe cи нa cпeциaлнo cъздaдeния имeйл aдpec 5G@tеlеnоr.bg или дa нayчaт пoвeчe в Цeнтъpa зa знaния, пoмecтeн нa caйтa нa тeлeĸoмa.

 

* съдържание на Telenor