Тази година една от най-престижните асоциации по английски език в България - Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, навършва 15 години. По повода говорим с председателя на управителния съвет на сдружението.

Г-н Колев, какъв е интересът към тазгодишните награди на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, има ли вече много подадени кандидатури?

Тук ще съм малко по-сантиментален, но съм наистина много радостен от големия интерес на колегите към наградите. Както сигурно знаете, тази година отбелязваме 15-то юбилейно издание на сдружението ни и съм щастлив, че колегите не само припознаха наградите като нещо важно и значимо за тях, а и че интересът към тях расте всяка година. Аз и моят екип влагаме много желание при организацията на това важно за образователната система събитие и сме горди с резултатите. По случай юбилея, наградите на нашето сдружение ще бъдат връчени в тържествена обстановка по време на отбелязването годишнината.

Разкажете ни повече какви са категориите и какви са критериите за кандидатстване?

Тази година с колегите преценихме, че трябва малко да разширим категориите, за да обхванем по-голяма част от заслужилите отличие. Затова добавихме още две - Езиков център на годината и Отговорник на годината. Така категориите станаха пет, като другите три са познатите Училище на годината, Директор на годината и Учител на годината. За мен тук е много важно да отбележа един основен факт. А именно стремежът ни оценяването на кандидатурите да е максимално обективно. Затова то е изнесено извън самото сдружение. Разработихме подробни въпросници с критерии за оценка за всяка категория, като специално избрано жури оценява кандидатурите. За членове на журито всяка година каним известни общественици и образователни деятели, които самостоятелно и независимо един от друг оценяват кандидатурите, като след това техните оценки се сумират и се излъчват победителите.

Кога ще станат ясни победителите за 2022 г.?

Както споменах и по-рано, победителите ще бъдат обявени и наградени по време на тържественото отбелязване на 15-та годишнина на сдружението ни, на 1 декември в София. На него ще присъстват Негово Превъзходителство Британският посланик, гости от Кеймбридж, Директора на Британски съвет, представители на Министерството на образованието и науката, над 100 директори на училищата-членове, много гости. Както винаги, и тази година ще се постараем победителите да получат заслуженото им внимание и истинско признание за техните завидни постижения.

Защо е важно да има такива награди?

В образователната ни система се случват много хубави неща, които често остават в сянката на останалите новини. Бидейки близо до училищата, учителите и учениците от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, ние виждаме тези постижения и огромния труд, който стои зад тях, и сме дълбоко убедени, че те заслужават да бъдат показвани и давани за пример. Наградите са израз на признанието ни за тези постижения и са чудесен стимул за нови такива, което е всъщност е мисията на Асоциацията ни.

Тази година Асоциацията има 15-годишен юбилей, каква е равносметката ви за изминалите години?

Асоциацията на Кеймбридж училищата в България стартира като клуб на съмишленици, обединени около идеята за качествено чуждоезиково обучение и стимулиране на учениците чрез участието им в състезание по английски език. Днес сдружението ни е голяма и престижна неправителствена организация с над 160 активни членове и интересът към него непрекъснато нараства. В нашето национално състезание по английски език за изминалите години са взели участие над 100 000 ученика, много от които със забележителни постижения на международно ниво. Но не числата и наградите са най-важни. Аз най-много се гордея с чувството за общност и семейност, която създаваме между училищата-членове и техните колективи и с искрените и дълбоки приятелства, които изградихме през тези 15 години.

Какви са бъдещите планове на Асоциацията?

От пет години нашето национално състезание по английски език е част от най-голямото училищно състезание по английски в света - Kangaroo Global Linguistic /KGL Contest/. С това изпълнихме едно от най-важните ни желания и обещания. А именно да дадем възможност на нашите ученици да участват в международно състезание, да мерят сили с връстниците си от целия свят и да доказват знанията си. Резултатите на нашите ученици са феноменални и доказват, че целта и постигането и, са си стрували. Асоциацията на Кеймбридж училищата ежегодно е награждавана като най-добър партньор на KGL Contest и аз вярвам, че моделът й може да бъде пренесен и развит в други страни от Европа. Другото ни направление, по което искаме да се развиваме е насочено към самото сдружение и училищата-членове. Към това да намерим пътя и начина да сме толкова полезни и на учители по останалите предмети и да им осигуряваме същите стимули и възможности, както това правим в момента за учителите по английски език.


Материалът е подготвен със съдействието на Klett.