Тази година станахме свидетели на много любопитни устройства, но Lenovo определено може да грабне статуетката за създаването на един от най-революционните лаптопи в историята.

Lenovo ThinkPad X1 Fold е първият лаптоп със сгъваем дисплей. Съчетавайки компактността на таблет и функционалността на компютър с Windows 10, предимствата на устройството са много. От Dir.bg успяхме да се сдобием с бройка, благодарение на която можем да споделим впечатленията си от първа ръка.

Дизайн

Първият лаптоп със сгъваем дисплей определено изпъква със своя стил. В сгънато положение той прилича повече на луксозно подвързана и тънка книга. Това се дължи на факта, че гърбът на устройството е от премиум кожа.

Вижте как изглежда Lenovo ThinkPad X1 Fold >> >> >>

Коженият калъф обаче не просто осигурява стилен външен вид, но е и функционален елемент от дизайна. Той включва стойка, с която можете да използвате X1 Fold в изправено положение. Така лаптопът се превръща в своеобразен дисплей.

Когато разгънете Lenovo ThinkPad X1 Fold пред вас се появява един 13,3-инчов OLED дисплей, а устройството на пръв поглед изглежда като доста удобен таблет. Резолюцията на екрана е 2К или 2048 x 1536 пиксела. Когато сгънете дисплея, то всяка половина става 9,6-инчова.

Дисплеят заслужава похвала за пълния си sRGB обхват и добра яркост.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Клавиатурата на устройството е безжична и включена в комплекта. Тя може да се ползва както отдалечено, така и да се прилепя автоматично към една от половините на сгънатия дисплей. В тази позиция устройството вече напомня повече на традиционен лаптоп.

Предимствата от двата режима на работа са много. В разгънатия вариант вие може да ползвате лаптопът на работа или във вкъщи. Когато той е сгънат е много по-компактен и буквално може да свършите спешно някои задачи, докато пътувате на някъде или сте навън извън офиса.

Сгъваемият екран заслужава е още една много специална похвала. За разлика от много други подобни устройства, тук липсват следи от сгъването в средата. Това се дължи на иновативното защитно покритие на дисплея. От Lenovo са помислили и за защитата от прах и надраскване.

Може да бъдете сигурни, че Lenovo ThinkPad X1 Fold е истински представител на ThinkPad-сериите и предлага същите нива на здравина и надеждност. За това помага и изцяло металния корпус, който е с много приятно на допир специално покритие.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Характеристики

В сърцето на Lenovo ThinkPad X1 Fold стоят процесорите Intel Core с хибридна технология, разработена в рамките на проекта Athena. Те могат да работят с новото поколение 5G мобилни мрежи и имат повишена ефективност на защита и сигурността ThinkShield.

Конфигурацията на лаптопа включва 8GB оперативна RAM памет и полупроводников диск SSD M.2 2242 с капацитет до 1TB. Свързаността се осъществява чрез безжични модули Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1 и 5G модем. Това гарантира възможно най-високите скорости на сваляне и качване на информация.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Lenovo ThinkPad X1 Fold разполага с иновативна дънна платка и охлаждане, комбиниращо един вентилатор със специални пластини. Крайният резултат е едно устройство, което разпределя топлината по много хитър начин и не прегрява при интензивна работа.

Батерията е с капацитет от 50Wh, а зареждането е бързо и много удобно. Освен включеното в комплекта зарядно може да ползвате и това на телефона, стига то да е с USB-C накрайник.

Функционалност

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В сгънато положение Lenovo ThinkPad X1 Fold се побира в джоба на якето или в малка дамска чанта. Стилният му и компактен вид го прави идеален за всеки, който често пътува, ходи на лекции, семинари или води важни делови срещи.

Макар да може да се побере в джоб, на практика пред вас има едно мощно и свръх-функционално устройство с Windows 10. На него вие може не просто да проверявате пощата си или да сърфирате в интернет, а да работите.

Добрият екран го прави подходящ за графични дизайнери. Те ще останат доста положително изненадани от включения в комплекта стилус, който е идеален за рисуване. Всъщност, дисплеят поддържа работа с писалка с 4096 нива на чувствителност. Заради своята здравина, устройството е прекрасно за дизайнерите с дух на пътешественици.

Продажбите на Lenovo ThinkPad X1 Fold у нас ще стартират в началото на декември. Функционалностите на устройството са много по-високи и големи от тези на обичайните таблети с подобни размери, а сгъваемият дисплей е без следи от прегъване. Всичко сочи, че бъдещето пред пред първия лаптоп със сгъваем дисплей е голямо.

Очакванията на експертите са именно Lenovo ThinkPad X1 Fold да постави основата на нова революция в индустрията и да доведе до по-масова поява на устройства с сгъваеми дисплеи. На практика Lenovo за пореден път се доказва като иновативна компания, способна да трансформира целия пазар на лаптопи.

Тенденцията е все повече потребители да търсят устройства, които позволяват много по-високи нива на мобилност и практичност.

Заради своя сгъваем дисплей Lenovo ThinkPad X1 Fold е изключително компактен, а зареждането му става лесно. Днес широкото разпространение на USB-C стандарта е факт и всеки спокойно може да ползване зарядното на телефона, за да "напълни" батерията на сгъваемия лаптоп. Смело можем да кажем, че това е един от най-мобилните лаптопи, създавани някога.

Същевременно, Lenovo ThinkPad X1 Fold е толкова стилен, колкото и функционален. Той може да се ползва като графичен таблет, комбинирайки две устройства в едно. Възможно е да го ползвате като електронна книга или класически таблет, докато запазвате пълните възможности, които ви дава добрия хардуер и Windows 10. Цялата тази мощ може да се побере в джоба ви, а вие да се възползвате от нея без значение къде се намирате.

Всички тези предимства правят логичен извода, че Lenovo ThinkPad X1 Fold определено ще трансформира пазара на лаптопи.

 

*В партньорство с Lenovo България