Вижте как ще изглежда Hyperloop >> >> >>Проектът Hyperloop за свръхзвукова транспортна система на милиардера Елън Мъск вече е с крачка по-близо до реалността.

Влаковата система представлява отделни вагончета или капсули, които се движат в стоманена тръба в условия на вакуум. Всяка капсула се носи върху въздушен слой, ускорява чрез магнити, а скоростта ѝ може да достигне над 1200 км/ч, пише The Telegraph, цитиран от Фокус.

Според предварителните изчисления билетът за капсула с шест места би струвал приблизително 20 долара в една посока.

Системата ще се захранва със слънчеви панели, инсталирани по дължината на тръбата, като друг възможен вариант е използването на вятърни турбини.

Транспортната система ще бъде изградена в Европа и ще свързва Братислава, Виена и Будапеща, като словашкото правителство вече е одобрило проекта.

Влакът ще превозва пътници по 56-километровото трасе от Виена до Братислава за по-малко от осем минути.

Отсечката от Братислава до Будапеща с дължина 160 километра ще отнема 10 минути, а 240-километровото разстояние между Виена и Будапеща - по-малко от 20 минути.

Компанията зад концепцията - Hyperloop Transportation Technologies, вече планира изграждането на тестова отсечка в американския щат Калифорния, а това ще бъде първият ѝ европейски проект.

“Hyperloop в Европа ще скъси значително разстоянията и ще свърже градовете по безпрецедентен начин. Транспортна система от този вид ще предефинира концепцията за придвижване и ще подобри трансграничното сътрудничество в Европа”, казва Васил Худак, министър на икономиката на Словашката република.

Разширяването на Hyperloop ще доведе до повишено търсене за създаване на иновативни центрове в Словакия и в цяла Европа”, смята Худак.

Мъск представи Hyperloop през 2013 година като по-евтина и бърза алтернатива на железниците и други видове обществен транспорт.

Той твърди, че линията от Лос Анджелис до Сан Франциско ще струва 6 милиарда долара - една десета от предложения скоростен влак, и ще намали времето за придвижване между двата града до половин час.

Важно е да се отбележи, че Hyperloop все още е концепция в експериментална фаза.

В момента в Калифорния и Лас Вегас се изграждат изпитателни отсечки, а плановете предвиждат тестове на прототип на Hyperloop да започнат в края на 2016 година.

Три компании се опитват да разработят прототип, като сред тях са и словашки партньори на Hyperloop Transportation Technologies.

Първите тестове с пасажери на борда на Hyperloop са планирани за 2019 година.