Четириног робот, създаден от екип изследователи на Висшето техническо училище в Цюрих, може самостоятелно да повиква и ползва асансьор, става ясно от видеоклип, публикуван в YouTube.

ВИДЕО >> >> >>Наречен ANYmal, роботът прилича на външен вид на някои четириноги модели на Boston Dynamics. На видеото се вижда как роботът използва предния си крайник, за да натисне бутона за повикване на асансьора, фокусирайки се върху поставения отдолу QR код. След това роботът влиза в кабината, предава technews.bg.

Швейцарската разработка демонстрира напредъка в създаването на роботи, способни да се ориентират вътре в помещенията. И не само това – видео, публикувано по-рано, набляга на защитата на ANYmal от прах и влага, както и способността му да преодолява препятствия.

Сред другите достойнства на робота е възможността за самостоятелно напускане на док станцията и изкачване по стръмно стълбище, но засега само с предпазно въже. Разработчиците се надяват в бъдеще ANYmal да намери приложение в издирвателно-спасителни акции.