Битката за космоса в наши дни става все по-интересна и в нея вече са въвлечени не една и две иновативни компании, зад които стоят нашумели в новините визионери. И докато SpaceX и Blue Origin, създадени от едни от най-популярните лица на днешния технологичен свят, жънат успехи, тези дни един интересен стартъп получи допълнително финансиране от 140 милиона американски долара, за да създава цели ракети с помощта на специални 3D принтери.

Надзърнете в "печатницата" за ракети на Relativity Space >> >> >>

Relativity Space е компания, основана от служители на космическите първенци и преди само четири години никой не беше чувал за нея, защото не съществуваше. През 2015 г. Тим Елис и Джордан Нуун създават своя проект, но днес вече могат да се похвалят с над 110 служителя и огромен хангар, в който са започнали да осъществяват своята идея.

Компанията вече има големи клиенти като канадския сателитен оператор Telesat, планиращ да изпрати между 100 и 500 малки сателита с помощта на нейните иновативни ракети. Особеното в стартъпа е времето и цената, за която може да се осъществи едно изстрелване, благодарение на 3D принтирането.

Една негова ракета ще става готова само за два месеца и от 1000 части, като за всичко, включително полета ѝ са необходими 10 милиона щ. долара. Цена много по-малка от тази на останалите конкуренти.

Тази седмица Relativity Space получи инвестиции от още 140 милиона долара, с които общата стойност на финансирането в нея стана 185 милиона долара. Огромните суми, с които ще се развива стартъпът, идват от множество инвеститори сред които е бившият директор на Дисни Майкъл Овиц и дори рок звездата Джаред Лето. Чисто съвпадение е, че последният има песен, носеща името "За 30 секунди до Марс".