Чували ли сте някога за летящ или ховър танк? Ами за танк, който може да оцелее след ядрен взрив? Тези свръхамбициозни проекти така и не са реализирани, което едва ли е изненада, като се има предвид колко безумно звучат някои от тях.

Вижте ги, представени от bg.rbth.com:

Цар Танк

Цар Танк

Снимка със свободен достъп

Това гигантско чудовище е проектирано, за да плаши вражеските войници и да преодолява всяко препятствие по пътя си. Цар Танк, известен още като "Прилепа" или "Мамута", е замислен да стане руското супер оръжие през Втората световна война - но това така и не се случва.

Когато обаче Цар Танк е готов през 1915 г. и започват изпитанията му, са открити сериозни недостатъци. Въпреки че машината чупи дървета като кибритени клечки с гигантски си колела, тя лесно затъва в калта и се изисква сериозна помощ, за да потегли отново.

Колелата са най-слабото ѝ място - артилерийски снаряд може да ги извади от строя твърде лесно. Проектът в крайна сметка е изоставен и гигантът е оставен да гние в гората до 1923 г., когато е разглобен и предаден за скрап.

Танк "ховъркрафт"

Танк "ховъркрафт"

Снимка със свободен достъп

През 1930-те, когато танковете-амфибии и ховъркрафтите се материализират, на съветските проектанти им хрумва идеята да създадат идеалното бойно превозно средство, способно да преодолява пустини, ледове, дълбок сняг, реки и блата.

Ховъртанкът е базиран на първия ховъркрафт в света - Л-1. По план той трябва да е дълъг 10 м, да има двучленен екипаж и една картечница.

Проектът обаче така и не е реализиран поради неизвестни причини. В същото време плановете за първия съветски ховър брониран автомобил също са изоставени.

МАС-1

МАС-1

Снимка със свободен достъп

МАС-1 е замислен като първия съветски танк, който да се движи не само по земята, но и да лети. Базиран на танка БТ-7, дизайнът на МАС-1 е с елегантен корпус със сгъващи се крила и перка.

Този летящ танк трябвало да бъде въоръжен с няколко картечници. Екипажът му трябвало да се състои от шофьор и танков командир, който е и стрелец, и радио оператор.

Проектът обаче е твърде амбициозен и скъп и е отменен през 1937 година.

A-40

Снимка със свободен достъп

През Втората световна война концепцията за летящ танк получава втори шанс. Чертежите н аА-40 приличат на нещо средно между съветски танк Т-60 и безмоторен самолет.

За да може летящият танк да се понесе в небесата, бил нужен тежък бомбардировач "Туполев" ТБ-3, който да го пусне на 20-25 км от мястото, докъдето трябва да стигне. След приземяването крилата на машината трябвало да се отделят, за да може тя да се заеме с врага.

Изпитанията на това ново съветско оръжие обаче са провал. ТБ-3 не може да вдигне летящи танк на височина повече от 40 м, дори и след като масата на машината е намалена. Тъй като няма самолет, достатъчно мощен да вдигне бойната машина, проектът е захвърлен в кофата.

Обект 279

Обект 279

Снимка със свободен достъп

Този съветски тежък танк прилича повече на НЛО, вдигнато на два чифта релси. Уникалният "Обект 279" е проектиран от съветите в края на 1950-те, за да участва в ядрена война. Необичайната му елипсовидна форма пречи на танка да се преобърне да речем след силна ударна вълна от ядрен взрив. Поради огромните технически недостатъци обаче проектът е замразен. Построен е само един танк, който сега си стои в Танковия музей в Кубинка, Московска област.

Вижте най-добрият немски танк >>