От момента, в който американският президент постави китайския гигант Huawei в черния списък на компании, потенциална заплаха за националната сигурност, за редица телекоми по света се появи въпросът - какво да правят, ако техните мрежи са изградени именно от китайския производител.

По един или друг начин САЩ се опитват да влияят на регулациите на своите страни-партньори, подобно на Германия, Австралия и Великобритания, чиито мобилни оператори вече са избрали именно Huawei за изграждане на мрежите им от пето поколение, а в момента работят с 4G оборудване на същата китайска компания.

Ситуацията обаче е много по-сложна отколкото изглежда и това доказа един от последните доклади на GSMA - световната асоциация на мобилните оператори. Според техни изчисления подмяната на китайското оборудване в Европа ще струва 55 милиарда евро, а средният период на забавяне на въвеждането на 5G мрежите ще е 18 месеца.

Истината е, че с цифрите се спекулира много, а според американски анализатори, подмяната няма да е "чак толкова скъпа". Освен това към момента няма нито едно стабилно доказателство както за наличието на шпионски софтуер или хардуер в китайското оборудване, така и че подобен липсва.

Именно това накара наскоро специалисти във Великобритания да защитят компанията и да заявят, че няма да спрат работата си с нея, защото тя е част от позицията на 5G лидер на страната.