Най-вероятно не знаете, че през 2019 година мобилните комуникации празнуват 40-годишен юбилей, тъй като първата търговска 1G мрежа е пусната през 1979 година в Токио, Япония. За четири десетилетия телекомуникационните технологии ни позволиха да общуваме навсякъде и по всяко време. Всяко ново поколение мобилни мрежи предоставя нови и нови възможности - връзка с интернет, по-високи скорости и качество на услугите. Още от самото начало се появяват различни опасения дали тези иновации не са опасни за здравето ни, дали наистина са иновации, дали ще доведат до по-големи разходи за нас и други.

Градски митове и легенди, като например, че мобилните телефони водят до рак, че ви боли главата от базовата станция на покрива на блока, са често срещани. Почти всяко ново поколение на технологията е подлагана на други конспиративни теории. Въпреки че всички тези митове са развенчани от учените, някои от тях все още продължават да циркулират из интернет пространството. В същото време се създават и нови.

Петото поколение мобилни мрежи или 5G не направи изключение от тази традиция. Сега на дневен ред са гълъбите, главоболието на хората, броят на базовите станции. Според различни постове в социални мрежи и дори статии в новинарски сайтове има стотици измрели градски птици при тестове на новата технология и масово главоболие на населението в избрани градове, въпреки че 5G мрежи реално в тях няма. Подобни митове се засилиха през последните шест месеца, след като трите телекома започнаха да правят тестове на 5G, за да се подготвят за реалното изграждане на своите нови мрежи.

За да разберем колко и дали са вредни мобилните комуникации и какво точно представлява новата технология, която ще се разгръща тепърва през следващите години, трябва да разгледаме доста елементи. Нека да обърнем внимание на най-честите митове, свързани с новото поколение мобилни мрежи.

Мит №1: 5G е вредна за нашето здраве, защото ни облъчва

Истина: Няма научни данни, че 5G мрежата вреди на здравето на човека

Това е митът, който тревожи потребителите най-много. Можете да срещнете безброй статии и клипове на "експерти" в YouTube, които говорят за главоболие и дори онкологични заболявания в следствие на облъчване от 5G и дори по-старите поколения мрежи. Фактите, обаче, са други. Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че радиочестотите започват да стават опасни за човека и негово здраве едва след като достигнат над 100GHz, което е почти тридесет пъти повече от честотите, на които функционира 5G - в страната тестовите честоти са в диапазона 3,5GHz. В България, както и по света, са приети изисквания за максимално допустими стойности на натовареност на електромагнитното поле в населените места, като нормите у нас са многократно по-строги от тези в Западна Европа.

Всичко е въпрос на електромагнитното поле, което базовите станции създават. В България максимално допустимата стойност е 10μW/cm2, а в Германия например тя е 100 пъти по-висока. Всяка базова станция се проверява от Министерството на здравеопазването преди да бъде пусната и ако има по-високи излъчвания на електромагнитното поле от допустимите, съответният телеком не получава разрешение да я ползва.

По света вече има съществуващи 5G мрежи - в избрани региони в САЩ, Китай, Южна Корея, Англия, Австрия. До този момент няма потвърдени случаи на негативен ефект от страна на 5G мрежите върху човешкото здраве.

И ако това не ви е достатъчно, за да ви убеди, трябва да вземете предвид, че много често домашните Wi-Fi рутери, каквито ползваме в домовете си, работят на по-високи от честотите за 5G (3,5GHz).

Мит №2: 5G ще убие гълъбите

Истина: Нито един гълъб не е пострадал при тестовете на 5G

Статиите и постовете в социалните мрежи за умрелите гълъби около НДК в София е фалшива новина, вдъхновена от случай през 2018 г. в Хага, Холандия. Тогава измират няколкостотин скорци в парк, който се намира в близост до наскоро изградена тестова 5G станция. Официалното разследване отхвърли тезата, че смъртта на птиците е вследствие на човешка намеса. Самият електромагнитен фон остава в нормите месеци след това, въпреки продължаващите тестове на новата мобилна мрежа.

Въпреки това у нас твърдението намери широк отзвук, като слухът претърпя и трансформация - холандските скорци се превърнаха в български гълъби. След провеждането на първия 5G тест в страната от А1, се появи фалшивата новина, че на покрива и около сградата на НДК са се появили "стотици трупове на гълъби" вследствие на проведения тест. Макар на покрива на сградата да бе пълно с камери и представители на уважавани български медии да бяха свидетели на теста - фалшивият слух за измирането на птици продължава да се среща в интернет пространството, особено в социалните мрежи. Като едни истински ловци на митове нека завършим с факта, че много често птиците избират именно базовите станции като място за гнездене.

Мит №3: Телекомите скоро ще спрат 4G, за да ни накарат да си купим 5G устройства

Истина: Това няма да се случи в обозримо бъдеще

На теория 5G ще замени съществуващите 4G мрежи, но това ще отнеме десетилетия. Това се дължи на факта, че 5G изисква нова инфраструктура и значителни инвестиции. Поради тази причина първите 5G смартфони ще могат да превключват между 5G и 4G, както настоящите телефони превключват между 3G и 4G.

Мит №4: 5G бързо ще покрие цялата територия на страната

Истина: 5G ще се въведе първо в градските части на големите градове

Ако живеете и работите в градската част на голям град, тогава можете да очаквате 5G през следващите няколко години, но ако живеете в по-отдалечен район, ще се наложи да почакате повече. Изграждането на 5G мрежа изисква време и значителни инвестиции, поради това няма да стане за един ден. 5G първоначално ще се предлага само в градските зони на големите градове. Първите 5G мрежи няма да са достъпни за всички както беше с 3G и сега с 4G. Първоначално само избрани зони и бизнеси ще бъдат покрити от новата мрежа, докато по-голямата част от населението ще има частичен достъп.

Мит №5: 5G изисква повече като брой и по-мощни базови станции

Истина: 5G мрежата се нуждае от повече базови станции като брой, но не и като мощност

Като първа стъпка от внедряването на 5G мрежите ще бъдат оборудвани или ъпгрейднати съществуващите базови станции. На по-късен етап на местата с висока концентрация на данни (например в търговските центрове) ще бъдат добавени така наречените "малки клетки" (Small Cells). Тези клетки покриват по-малки площи в сравнение с макро станциите. Технологията на 5G изисква поставянето на повече базови станции, но по-малки и с по-малка мощност. В бъдещето ще има "малки клетки" в светофарите, билбордове и уличните лампи. Те ще са значително по-малки и с по-малка мощност от големите базови станции, които виждате по покривите.

Мит №6: 5G е нова технология, която още не е добре изследвана

Истина: 5G е развитие на съществуващата технология

5G е петото поколение мобилна мрежа. Всъщност 5G, както и 4G/LTE преди това, е развитие в технологията, използвана от радиостанциите в продължение на повече от 100 години. Ето защо 5G ще се интегрира безпроблемно към настоящата мрежа на A1, без да се налага тя да се променя изначално. 5G е значително по-добра от предишното поколение, има други изисквания и нови приложения, но реално е базирана на добре познати начини за трансфер на данни.