Преди три години разбиването на месинджъра на организираната престъпност EncroChat постави началото на съвместна операция на френските и нидерландските правоприлагащи органи. До момента в резултат на разследването са арестувани над 6500 души и са конфискувани близо 900 млн. евро.

Разследващият екип прихваща и анализира над 115 милиона криптирани текстови съобщения и изображения, изпратени от потребителите на EncroChat - материалите бяха предадени на правоприлагащите органи в няколко държави, които разработваха дейността на наркотрафикантите в Европа. При операциите са разкрити няколко организирани престъпни групи, предлагащи "престъпления като услуга": отвличания, изнудване, изтезания и поръчкови убийства. До момента от групата случаи са иззети над 100 тона кокаин, 160 тона марихуана, 3 тона хероин, повече от 900 оръжия и 21 000 боеприпаса.

Европол следи съобщенията в криптирани чатове, като реагира в реално време на заплахи за живота - включително на съдия в една от държавите в региона. Хакването на EncroChat "промени правилата на играта" и засили международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност, заяви ръководителят на операциите на Европол Жан-Филип Лекуф. EncroChat е имал повече от 60 000 потребители, което е позволило на правоприлагащите органи да пресъздадат карта на организираната престъпност в Европа. Разследването на EncroChat започна през 2017 г., когато френската национална жандармерия иззе криптирани телефони за съобщения от членове на ОПГ, замесени в трафик на наркотици.

Разследването разкрива, че в центъра за данни във френската община Рубе са били разположени сървърите на EncroChat. Създателите на криптирания месинджър са продавали криптофони с Android BQ Aquaris X2 и X3 за 1000 евро, като шестмесечната годишна услуга с глобално покритие е струвала 1500 евро. Телефонът предлага на потребителите сигурна криптирана комуникация и анонимност, както и опция за изтриване на всички данни при въвеждане на ПИН код.

Разследващите са успели да реконструират мрежата на EncroChat от 72 виртуални машини, които са управлявали ключовете за криптиране, водели са дневници на събитията, следили са за използването на SIM картите и тяхното присвояване към правилните устройства, извършвали са нови настройки на телефона, управлявали са гласовите повиквания, оперирали са с данни за обслужване на клиенти и са изпълнявали други задачи. Генералната дирекция за външна сигурност на Франция (DGIS) въведе софтуерен модул, който беше инсталиран на телефоните под прикритието на софтуерна актуализация - той събираше данни от паметта на заразените устройства: запазени чат съобщения, адресни книги, бележки и IMEI номера.

На 13 юни 2023 г. Върховният съд на Нидерландия постанови, че съдилищата в страната могат законно да използват материалите, събрани от разследването на EncroChat и сестринската ѝ мрежа Sky ECC, като доказателства по наказателни дела в Нидерландия. Други европейски съдилища - по-специално наказателното отделение на Върховния съд на Франция и Касационният съд в Париж - са постановили подобни решения. В първото съдебно решение от 11 октомври 2022 г. е установено, че превземането и модифицирането на всяка компютърна система е от значение.