Шейсет години след историческия полет на баща си Алън Шепард, дъщеря му Лора Шепард Чърчли също ще достигне космоса в следващия полет на "Блу ориджин" в началото на декември, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Компанията на Джеф Безос обяви третия субоорбитален полет с хора на 9 декември. В състава му освен Лора Шепард е един от водещите на предаването "Добро Утро Америка" Майкъл Стрехън, който също като нея е поканен от "Блу ориджин".

Освен тях има четирима души, които са платили за полета си - бизнесмените Дилън Тейлър и Евън Дик, и Лейн и Камерън Бес.

Апаратът на "Блу ориджин" се нарича "Ню Шепард" в чест на Алън Шепард от разработването му.

Алън Шепард летя на 5 май 15 минути в космоса - 23 дни след историческия полет на Юрий Гагарин. След това той стана петият от 12-те астронавти, стъпили на Луната. Алън Шепард почина през 1998 г.

Дъщеря му няма да остане по-дълго от него в космоса - суборбиталните полети на "Блю ориджин" продължават дванайсетина минути.

Компанията "Блу ориджин" осъществи първия си суборбитален полет с "Ню Шепард" с пътници на 20 юли 2021 г. Сред тях беше и Джеф Безос.