Пресслужбата на Роскосмос сподели интересна статистика относно случващото се в момента в земната орбита. Оказва се, че около 7 хиляди тона космически отломки се въртят около нашата планета, предава technews.bg.

"Според различни оценки, в момента в околоземни орбити има около 7 хиляди тона космически отломки и 3 хиляди тона работещи космически кораби, включително Международната космическа станция", разкри пред ТАСС Игор Бакарас, ръководител на информационно-аналитичния център ЦНИИмаш, който е част от Роскосмос.

За космически отломки се смятат всички изкуствени обекти и техните фрагменти в космоса, които не функционират и никога не могат да служат за полезни цели, като същевременно са опасен фактор, засягащ работещите космически кораби.

В случай на неконтролирано деорбиране и непълно изгаряне при преминаване през плътните слоеве на атмосферата, космическите отломки представляват опасност за Земята, тъй като могат да попаднат върху населени места.

Бакарас подчерта, че общият брой обекти от този вид (с размер над 1 см) е доста несигурен и може да достигне от стотици хиляди до милион. По неговите думи, по-малко от 5% от космическите отломки се откриват, проследяват и каталогизират от наземни радари и оптични средства.