Полупроводниковите дискове (SSD) навлизат бързо в персоналните компютри и скоро почти всички нови модели ще имат подобни сторидж устройства, сочи прогноза на компанията Western Digital, публикувана в края на миналата година в бюлетин до инвеститорите, предава technews.bg.

Western Digital, която е един от двата основни производителя на твърди дискове (HDD), прогнозира, че към 2023 г. около 90% от новите мобилни и настолни компютри ще имат вграден SSD.

При това средният капацитет на полупроводниковите дискове ще достигне 700GB. Като цяло, пазарът на SSD устройства се очаква да възлезе в стойностно изражение на $16,8 милиарда долара през 2023 г.

Като движещ фактор за масовото навлизане на SSD устройствата се очертава увеличеният обем на производството на по-достъпни памети от типа QLC NAND, сочи още експертната прогноза.

Що се отнася до твърдите дискове, Western Digital не разкрива много подробности. Компанията съобщава, че вече е започнала производство на тестови образци на HDD модели с капацитет 16 терабайта (TB).