А1 Австрия излъчи 8К видео съдържание чрез 5G мрежата си по време Европейския форум Алпбах 2019 и по този начин показа ексклузивно бъдещето на развлечението. Съвместно с технологичните си партньори, Nokia и Samsung, А1 представи една от многото сфери на приложение на новата 5G мобилна технология.

Излъчването на съдържание с 8К резолюция ще изправи пред нови предизвикателства съвременните мобилни мрежи - необходимата скорост и обем на пренос на данни значително ще нараснат. Например мрежата ще трябва да се справи с излъчването на холивудска продукция с 8К резолюция, чийто размер ще надвишава 100 GB. Развитието на решения, които изискват по-голям капацитет на връзката и растящата тенденция на използване на технологии за предаване в реално време правят наложително бързото и широко навлизане на 5G в света на развлеченията.

В момента А1 провежда изпитания на различните приложения на 5G и в България. Компанията пусна първата 5G базова станция в страната, след като получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията в началото на юли. Именно сферата на развлеченията беше и първото приложение на 5G, което А1 демонстрира в България като показа 16 телевизионни канала в HD качество, които предават едновременно на 5G мрежа в НДК.

"5G е в основата на всички бъдещи подобрения в мобилния интернет и ще създаде невиждани възможности за новите услуги. Освен бизнес приложенията, Интернет на нещата (IoT) и комуникацията в реално време при автономни автомобили и дронове, по-високата скорост и по-бързото време за отговор ще доведат до нови приложения за частните клиенти като виртуална реалност или облачен гейминг. В бъдеще 5G мрежата ще играе ключова роля в осигуряването на гигабитова връзка за селските райони", сподели главният изпълнителен директор на А1 Group Томас Арнолднер, описвайки възможностите на мобилната мрежа от ново поколение.

"Предаването на 8К видео съдържание ще е сред приложенията, които изискват максимална скорост на връзката. За видеата с висока резолюция е необходим изключително голям капацитет за пренос на данни и те биха претоварили сегашните мрежи. На премиерата показахме какви нови възможности предлага 5G на А1", коментира главният изпълнителен директор на А1 Австрия Маркус Граузам.

5G от А1 в Алпбах

А1 разшири изключително много инфраструктурата за мобилен интернет в Тирол, по време на подготовката за премиерата на 5Giganet в Алпбах. Освен че обнови четири външни трансмитера с 5G Massive MiMo антени, компанията инсталира вътрешен трансмитер за форума в Алпбах. По този начин бяха достигнати скорости до 1,2 Gbit/s вътре в конгресния център, в който се провежда събитието. Всичките пет трансмитера са свързани с интернет чрез 10-гигабитови кабели и така осигуряват качествена 5G връзка. Стотици райони в Австрия ще бъдат свързани с 5G през следващите няколко месеца.