След близо две години бета тестове Adobe представи Photoshop Web Service - опростена онлайн версия на своето настолно приложение за редактиране на изображения - за всички абонати. Уеб услугата веднага ще направи достъпни популярните инструменти, базирани на изкуствен интелект - Generative Fill и Generative Expand, които наскоро бяха въведени в настолната версия на Photoshop.

Новите функции, базирани на модела на генеративния изкуствен интелект Firefly на Adobe, са достъпни в търговската мрежа и позволяват на потребителите бързо да добавят, премахват или разширяват изображение с текстови описания на повече от 100 езика, като същевременно запазват условията на осветяване и перспективата на оригиналното изображение. Уеб услугата на Photoshop предоставя и много от най-често използваните инструменти на своя десктоп аналог, но с "опростен" потребителски интерфейс.

Инструментите със сходни работни процеси са групирани в контекстуална лента, за да помогнат на начинаещите, докато опитните потребители могат да преминат към познатия вид и усещане на потребителския интерфейс на компютъра. Adobe ще развива активно онлайн версията на Photoshop и обещава скоро да добави много важни функции, като Patch, Pen, Multi-angle Lasso и поддръжка на интелигентни обекти.

Уеб услугата дава възможност на абонатите да канят други потребители да си сътрудничат по проекти и позволява на тези, които нямат абонамент, да разглеждат и коментират файлове. Тя е включена във всички платени абонаменти за Photoshop, които започват от 9,99 щ. долара на месец, а компанията засега не планира да предлага някаква безплатна версия за потребителите.

Adobe тества безплатна уеб версия на Photoshop още през юни 2022 г., но старши вицепрезидентът на компанията Ашли Стийл наскоро заяви, че тя няма "непосредствени планове за безплатно или условно безплатно предлагане". Потенциалните потребители могат да тестват уеб услугата Photoshop чрез "безплатни интерактивни демонстрации" и уроци на уебсайта на Adobe, преди да се регистрират за абонамент.