Специалисти от Университета на Амстердам алармираха за слабост на процесорите Intel, която са открили наскоро. Засегнати са всички модели на компанията, поддържащи Data-Direct I/O Technology (Intel DDIO) и Remote Direct Memory Access (RDMA).

Заради пропуски в сигурността, когато двете функции са задействани, всички данни обработвани от процесора и минаващи през кеша, стават по-лесни за прихващане от отдалечени компютърни системи.

Методът по който може да се получи достъп до данните не е никак лесен, но в Амстердам са успели да го направят. Според тях уязвимостта е възможна заради анализ на малките промени във времето, необходимо на всеки процесор да обработи различни данни. Ако това време се измери и анализира - може след това да се разчете каква точно информация е минала през него.

Учените са създали специални алгоритми за целта и още преди време са алармирали Intel. До колкото става ясно обаче, към момента все още не са взети мерки. И въпреки че за сега алгоритмите остават тайна, е възможно и злонамерени лица вече да са направили същите разработки. Или е въпрос на време това да се случи.

Благодарение на пробива лесно може да се разберат всичките клавиши, използвани от потребителя при работата с компютър. В това число - конфиденциална информация, пароли, банкови сметки, лични данни и т.н.