Гласовият асистент Alexa навлиза в още една сфера от ежедневието на хората - техния сън. Amazon е добавила нови функции към Alexa, които позволяват на гласовия асистент да помага на потребителите да заспиват и да се събуждат по-лесно, съобщава Engadget.

За целта са нужни две неща - устройство с Alexa и умно осветление, което да бъде свързано с устройството. На пазара има доста подобни крушки, които разполагат с WiFi или Bluetooth и могат да се контролират от телефона или друго устройство.

Когато се свържат с Alexa, потребителят ще може да наглася чрез гласовия асистент времената, в които си ляга и става. Alexa ще намалява интензивността на осветлението постепенно, когато наближи времето за лягане. Гласовият асистент ще може и да увеличава яркостта, когато е време за ставане.

Ще може да се настрои и будилник с осветление, т.е. към типичната мелодия, да се добави и вклюването на светлините. Функцията тръгва за американските потребители още тази седмица. Останалите ще трябва да почакат още малко, но постепенно услугата ще си проправи път и към тях.