Аржентинската провинция Салта одобри разработването на алгоритъм на Microsof, който може да определи кои "бъдещи тийнейджъри" с ниски доходи биха могли да забременеят.

Microsoft нарича постижението си "пионерство в използването на изкуствен интелект и бази от данни".

Алгоритъмът използва демографски данни, включително възраст, етническа принадлежност, степен на трудоспособност, страна на произход и дали домът им има топла вода, за да определи кои момичета, живеещи в малък аржентински град, ще станат майки.

Непрозрачната програма, която дори бе почетена по националната телевизия от тогавашния губернатор Хуан Мануел Уртубей, беше предложена на провинцията от Microsoft през 2018 г.

В същото време в Конгреса на Аржентина обсъждаше дали да декриминализира абортите, отбелязва Wired.

Алгоритъмът, известен като Технологична платформа за социална интервенция, заслужава внимание поради факта, че американска компания като Microsoft избра да разгърне подобна програма в страна с дълга история на мерки за наблюдение и контрол на населението.

Тези склонности са очевидни в липсата на прозрачност около програмата. От една страна, аржентинското правителство никога не е оценявало официално въздействието на алгоритъма върху момичетата и жените.

Още по-лошото, според Wired, програмата включва разполагането на "териториални агенти", които следят онези, идентифицирани от AI като "предопределени за бременност". Агентите правят снимки и дори записват техните GPS местоположения.

Правозащитници алармират, че Аржентина иска да въведе специфична система за популационен контрол, като намали раждаемостта в общностите с по-ниски доходи. От това биха пострадали най-вече малцинствените групи на коренното население в страната. Исторически те са се сблъскали с векове на потисничество и геноцид.

Провинция Салта, в която е използван алгоритъмът на Microsoft, е една от петте провинции с най-голям процент коренно население в Аржентина.