Ако има технологична тенденция, за която всички да са съгласни, че е в подем, то това е изкуственият интелект. Той навлиза бързо в ежедневието ни, а все повече компании прибягват до услугите на компании, които го разработват. Все повече обаче започват да стават корпорациите със свои собствени разработки.

Тази седмица Alibaba представи своя собствен чип, който ще бъде проектиран за нуждите на машинното обучение на компанията и ще подобри облачните услуги, които тя предлага.

Името му е Hanguang 800 и вече е сред конфигурациите, стоящи зад търсенето на продукти, машинен превод и препоръчаните продукти към потребителите, базирани на активността им в уеб сайтовете.

Според представители на концерна, чипът за сега ще е само за вътрешно ползване, тъй като в него очевидно има конфиденциално ноу хоу, което компанията не иска да споделя с традиционните конкуренти на хардуерния пазар. Става явно, че чипът увеличава чувствително изчислителните възможности на облачните дейта центрове, като освен това подобрява и енергийната ефективност.

Създаването на чипа не е никак изненадващо за запознатите с материята и работата на концерна, стоящ зад Alibaba. Такива чипове вече всъщност се разработват самостоятелно и от други големи играчи като Google и Facebook. Китайският гигант обаче ги изпреварва, а разработката на техния чип е започнала още през 2017-а в R&D звеното на компанията, наречено DAMO Academy с помощта на специализираният отдел за производство на полупроводници на компанията T-Head.