Американският пазар може и да отчита рекордни нива на безработица, а компаниите в редица сектори да освобождават усилено хора. Всичко това обаче изглежда не притеснява онлайн гиганта Amazon, който обяви, че наема нови 75 000 работници само в САЩ.

Тази цифра звучи още по-впечатляващо, ако имаме предвид, че през последните четири седмици ИТ компанията вече нае 100 000 служители. Цифрите включват както работещи на пълно работно време, така и на парче.

Причината за сериозния ръст в броя на служителите на Amazon се крие в постоянно нарастващите поръчки към сайтовете на компанията във време на социална изолация. В разгара на пандемията от коронавирус, все повече американци се отказват да пазаруват от физически обекти (или последните просто са затворени). Вместо това те си поръчват нужните им продукти от онлайн магазини, а Amazon е най-големият такъв сайт в света.

Междувременно от компанията на Джеф Безос обявиха, че общите й разходи за заплащане на служители ще достигнат 500 млн. щ. долара. Нейни представители добавиха, че се надяват по този начин да спомогнат за намаляване на негативния ефект от нарастващата безработица през последните седмици.