Американският ИТ гигант Amazon обяви, че е постигнал споразумение за придобиването на компанията iRobot, която произвежда прахосмукачката робот Roomba, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сделката се оценява на около 1,7 милиарда долара, включително нетните задължения на iRobot. Тя ще бъде окончателно завършена, след като бъдат изпълнени обичайни условия като одобрение от акционерите в iRobot и регулаторните органи.

Компанията iRobot проектира и произвежда кухнески роботи и "умни" домашни уреди. Тя представи на пазара първата прахосмукачка робот Roomba през 2002 г. Оттогава е продала милиони бройки от този продукт в целия свят, посочва ДПА.

Amazon инвестира много в покупката на компании, разработващи решения за умен дом. Пример за това е Amazon Ring - умната шпионка, която съчетава в едно, звънец и камера за сигурност. Гласовият асистент Amazon Alexa пък записва и отговаря на вашите въпроси, помагайки ви освен всичко друго в избора на продукти и покупки за дома.

Прахосмукачките Roomba от своя страна сканират вашия дом, за да могат да избягват препятствията и да функционират нормално. Това кара някои да се запитат за последствията за личната неприкосновеност на потребителите.

Умният дом може да бъде хакнат, а кибер престъпници да следят какво се случва пред и във вашият апартамент или къща, ако имате комбинацията от Amazon Ring и Roomba.

От Amazon успокояват тези притеснения, заявявайки, че пазят данните на сигурно и те са почти непробиваеми за хакерите.