От няколко години американският ИТ гигант Amazon мами стартиращи компании и краде идеи от тях, за да ги използва в собствените си услуги, става ясно от публикация в авторитетното издание Уол Стрийт Джърнъл, която се позовава на потърпевши, предава technews.bg.

Amazon прилага две схеми за измама на малки стартъпи, една от които дори позволява на онлайн гиганта да не харчи нито цент за придобиване на технологията. За целта Amazon организира срещи с представители на стартъпа, привидно за договаряне на евентуална покупка. В рамките на тези срещи Amazon получава подробностите, от които се нуждае, а стартъпът, в крайна сметка, остава без пари и без уникална идея.

При втората схема Amazon все пак харчи някакви пари. Схемата предполага реална инвестиция в стартъп и получаване на достъп до информация в качеството му на инвеститор. Впоследствие Amazon бързо интегрира придобитата информация в свой съществуващ или нов продукт, с който малкият стартъп не може да се конкурира и е принуден да напусне пазара.

Един пример, посочен от Уол Стрийт Джърнъл, е стартъпът DefinedCrowd, в който Amazon е инвестирал чрез своя фонд за рисков капитал. Според основателя и изпълнителен директор на малката компания, Даниела Брага, съгласно условията на споразумението, Amazon е получил достъп до класифицирана информация за развитието на DefinedCrowd.

Но през пролетта на 2020 г. в облака AWS се появява услугата A2I, базирана на изкуствен интелект (AI) и предназначена за събиране и етикетиране на информация. Това е точно технологията, разработена от DefinedCrowd.

В момента Amazon е лишен от неограничен достъп до разработките на стартъпа. Даниела Брага е ограничила достъпа на онлайн гиганта, като в същото време е намалила дела му в компанията си, увеличавайки броя на инвеститорите.