Случващото се в САЩ е притеснително и процесите са обект на анализ и като цяло работа на политиците. Технологиите обаче навлезнаха и в тази тема, а големите технологични компании често не остават безучастни.

IBM обяви, че прекратява всички свои разработки в областта за разпознаване на човешките лица, понеже счита, че тази технология е заплаха за американците. Amazon не остана по-назад и спря достъпа на полицейските управления в страната до облачната си услуга Amazon Rekognition, която заедно с редица други услуги предоставя достъп до най-съвременни технологии за разпознаване на лицето. Ограничението ще трае една година.

Компанията ще позволи на всички организации, които се борят с търговията на хора, както и тези които търсят отвлечените си деца или роднини да могат да продължат да ползват системата, но не и на държавните институции.

Според официалното съобщение на BBC, предстaвител на Amazon е обяснил, че това се прави поради опасения на защитниците на човешките права, че технологиите за разпознаване на лицата са предпоставка за проявяване на предубеденост по отношение на чернокожите.

Оказва се, че при разпознаване на лица с по-тъмен цвят на кожата, системата допуска повече грешки, а това може да се счете за дискриминация.