AMD може да стане третият по големина клиент на тайванския производител на полупроводници TSMC през 2023 г., прогнозира China Times. Това отчасти се дължи на факта, че компанията е направила нови поръчки за производство на чипове по 5-нанометров процес на тайванската компания.

Изданието смята, че AMD ще стане най-големият клиент на 5-нанометровия капацитет на TSMC през 2023 г., но все още не е ясно за какъв вид производство на чипове, базирани на този възел, става въпрос.

Отбелязва се, че AMD е направила допълнителни поръчки за производство на процесори Ryzen 7000 на архитектурата Zen 4, както и на графични чипове на архитектурата RDNA 3. AMD очаква до четвъртото тримесечие на тази година да достигне производството и обработката на 20 000 силициеви пластини, от които ще се произвеждат новите чипове. Прогнозните данни за 2023 г. обаче все още не са налични.

Като се има предвид, че повечето продукти на AMD през следващата година ще бъдат базирани на 5nm процес на TSMC, подобни прогнози на азиатските издания не са никак изненадващи, тъй като AMD планира да пусне огромен брой нови модели процесори (потребителски и сървърни), както и графични карти и компютърни ускорители, а също и FPGA и други продукти.