Агенцията за киберсигурност на САЩ (CISA) е създадена под шапката на департамента за Национална сигурност от Доналд Тръмп през 2018 година. Именно тя приканва потребителите да преминът към най-новия ОС на Microsoft.

CISA съобщи за успешно експлоатиране на уязвимостта BlueKeep, която позволява отдалечено пускане на код на компютри под управление на Windows - от версия 2000 до 7, както и на Windows Server 2003 и 2008 - чрез услугата Microsoft Remote Desktop.

По-рано се появиха информации, че най-малко един милион РС-та в света за изложени на риск от заразяване със злонамерен софтуер чрез тази уязвимост, припомня Engadget. При това BlueKeep позволява инфектиране на всички РС в мрежата чрез проникване само в един от тях, т.е. заплахата работи на принципа на мрежовия червей, съобщава technews.bg.

Специалистите по сигурност на CISA са успели да установят контрол над отдалечен компютър под управление на Windows 2000, възползвайки се от уязвимостта BlueKeep. От агенцията призовават потребителите да обновят операционните си системи, тъй като в Windows 8 и Windows 10 уязвимостта вече е затворена.

Засега не е регистриран нито един случай на злонамерено използване на BlueKeep. Но ако това се случи, има опасност да се повтори историята с епидемията WannaCry от 2017 г. Тогава криптиращият вирус порази хиляди компютри по целия свят, вкл. на правителствени и частни структури в различни страни.

Microsoft, от своя страна, съобщи по-рано, че хакерите имат експлойти за BlueKeep, което теоретично им позволява да атакуват всеки РС под управление на остаряла операционна система. Според специалисти, разработката на експлойт не представлява трудност.

"Потребителите ще са много по-добре защитени и с по-високи нива на сигурност, ако имат инсталиран Windows 10, вместо по-старите ОС на Microsoft", споделят от агенцията.