Агенцията за напреднали разработки към армията на САЩ, DARPA, е финансирала проект, целящ създаването на робот, консумиращ органични продукти, за да черпи своята енергия от тях. Той е наречен EATR (Energetically Autonomous Tactical Robot) и все още е в началната си фаза, въпреки че е стартирал през 2003 година.

"Напълно разбираме притесненията на обществото относно футуристични роботи, хранещи се с човешката популация. Не това обаче е нашата мисия", заявява Хари Шоел, изпълнителен директор на компанията Cyclone Power Technologies, участваща в проекта.

Разработката е получила финансиране от американското правителство, като целта ѝ е създаването на издръжлив робот, който да бъде независим от ограниченията на своите батерии. Подобна автономна машина ще се използва за разузнаване, за оказване на помощ на бойното поле и при преносът на ранени.

"Нашият робот ще бъде веган. Той ще консумира единствено растения и дървесина, които ще се трансформират в енергия", обясняват от Cyclone Power Technologies. Експертите допълват, че Женевската конвенция забранява всякакви неетични и осквернителни действия с труповете на врага, така че те определено няма да бъдат използвани за "храна" от робота.

В разработката участват и Robotic Technology, които заявяват, че консумацията на 68 килограма биомаса ще е достатъчна за изминаването на 160 километра.

Роботът ще бъде снабден и с изкуствен интелект, който предпочита по-калоричните растения, разграничавайки ги от техните по-нискоенергийни алтернативи.