Американските компании "Локхийд Мартин" и "Гудиър" разработват нов лунен роувър, докато НАСА се подготвя да се завърне на повърхността на естествения спътник на Земята, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За разлика от апарата, използван за първи път по време на мисията "Аполо 15" през 1971 г., създаден да издържи само няколко дни и кратки пътувания, новият е предназначен за продължителна употреба. И този път не е само за нуждите на НАСА.

"Разработваме този роувър от ново поколение, за да бъде достъпен за НАСА, за търговски компании и дори други космически агенции, за да се подпомогнат науката и човешките изследвания", каза Кърк Шайърмен от компанията "Локхийд Мартин". "Този подход показва желанието на НАСА индустрията да поеме водеща роля с търговски усилия, които позволяват на агенцията да бъде един от многото клиенти".

Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на повърхността на Луната на 20 юли 1969 г. през мисията "Аполо 11".

Компанията "Гудиър", която също участва в мисиите "Аполо" на НАСА, ще приложи технологията за безвъздушни гуми, която използва за автономни совалки и други пътнически превозни средства. "Локхийд Мартин" работи с НАСА повече от 50 години, включително по космическия кораб за мисията "Артемис" ("Артемида"), с която САЩ се готвят да се завърнат на Луната и множество апарати за Марс.

Лунните превозни средства трябва да издържат на екстремни условия на повърхността на естествения спътник на Земята, където температурите падат до минус 156 градуса Целзий през нощта и се повишават до над 121 Целзий през деня.

Компаниите очакват първият роувър за повърхността на Луната да е готов през 2025 г., когато НАСА планира там да кацне американски космически апарат с екипаж.