Изследователи от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния твърдят, че са направили огромен пробив в термоядрения синтез. Екипът е успял да извлече повече енергия от тази, която е вложил, пише The Financial Times.

Термоядреният синтез може да осигури електричество в голям мащаб без риск от радиоактивно замърсяване или ядрена катастрофа. Тази енергия е чиста и сигурна. Досега обаче учените не можеха да добият повече енергия, от тази която са вложили в осъществяването на реакцията.

Изследователите казват, че реакцията в лабораторията в Ливърмор все пак е произвела около 2,5 мегаджаула енергия, или около 120 процента от 2,1 мегаджаула, необходими за започване на реакцията - 20 процента нетна печалба.

Твърденията на американските учени все още не са проверени от външни експерти и дори самите данни все още се анализират. Журито все още не е единодушно с резултатите на изследването.

От една страна, далеч не е първият път, когато изследователите на термоядрения синтез твърдят, че са постигнали огромен пробив в термоядрения синтез.

Китай и Европа имат изключително напреднали проекти за термоядрени реактори от ново поколение. Учените се надяват те да постигнат същински добив на енергия, с който може да се захранят цели градове и мегаполиси.