По-рано тази година администрацията на президента на САЩ Джо Байдън започна разследване на руския антивирусен софтуер на Kaspersky Lab за заплахи за националната им сигурност. Това се дължеше на опасенията за възможни кибератаки от страна на Русия на фона на геополитическата ситуация в края на февруари. Информацията разпространи Ройтерс, позовавайки се на свои осведомени източници.

Според агенцията, софтуерните продукти на Kaspersky Lab са били оценени от Министерството на търговията на САЩ през миналата година, но работата в тази насока е вървяла бавно, докато администрацията на Байдън не е призовала служителите да се активизират през март. Оттогава Министерството на правосъдието се включи в оценката на рисковете за националната сигурност, свързани със софтуера на руската компания. Съществуват подозрения, че Kaspersky Lab е свързана с руското правителство и че нейните продукти могат да се използват за извършване на хакерски атаки и кражба на поверителна информация.

Особена загриженост у американските власти предизвиква възможността за достъп на руския софтуер до критична инфраструктура на САЩ, като например електропреносната мрежа. Регулаторните органи вече забраниха на федералното правителство да използва софтуера на Kaspersky Lab. Възможно е в бъдеще властите да принудят руската компания да предприеме някои мерки за намаляване на рисковете, свързани с нейните продукти. Не е изключена и пълна забрана за използване на софтуера на Kaspersky Lab в САЩ. Служителите на регулаторните агенции на страната и разследващите министерства, както и представителите на Kaspersky Lab, се въздържат от коментари по въпроса.