Американски военни ще започнат да се готвят по нов и необичаен начин на обучение: те ще тренират в тайна онлайн игра, разкри CNN, позовавайки се на "запознати източници". По този начин Пентагонът възнамерява да разработи готовност за реакция на потенциална глобална криза, която се разгръща наведнъж на редица фронтове, предава technews.bg.

Военната игра има за цел да подготви висшите лидери на американската армия да се справят с измислена глобална криза, а играчите ще трябва да се справят с постоянно променящи се сценарии и да се състезават за военни активи като самолетоносачи и бомбардировачи, разказва CNN.

Враговете в играта ще имат измислени имена. В действителност обаче целта е военните да се подготвят как САЩ трябва да реагират на агресивни действия и неочаквани ходове от страна на Китай и Русия.

Така например, на военните в играта ще бъде предложено да отговорят на мащабни кибератаки, атака на Русия в балтийските държави, "милитаризация на Арктика от Москва или Китай в Южнокитайско море или дори инвазия в Тайван".

В играта те ще имат определен бюджет и ще трябва да вземат решения за управление на войниците. Това би трябвало да подготви военните "да се изправят пред предизвикателствата на следващите няколко години".

Генералите ще могат да използват тайната игра още това лято. CNN отбелязва, че задачата се е превърнала в основен приоритет за председателя на Съвместния съвет на щаба Марк Мили. Той лично ще води упражненията в онлайн играта.