Ръководителят на структурата, отговаряща за транспорт в американските ВВС, генерал Карлтън Евърхарт е заявил, че комерсиалните космически фирми, като Virgin Orbit и SpaceX, могат да се използват и за транспорт на ценни товари навсякъде по земното кълбо.

От Virgin Orbit вече са провели разговори не само с ген. Евърхарт, но и с главния секретар на американските ВВС.

Идеята за доставяне на товари на Земята, чрез ракети би могла да промени изцяло военната логистика.

"Ако военните искат бързо да доставят свой товар навсякъде по земно кълбо, то технологията за това вече е налична", заявава Дан Харт от Virgin Orbit.

За максимум 90 минути всяка точка на Земята би могла да се достигне, а космическите капсули са доказали, че могат безпроблемно да доставят хора и няма никакъв проблем те да доставят и военна техника обратно на повърхността на планетата.

И докато SpaceX вече разработва космически кораб, който да може да транспортира хора навсякъде по планетата (макар и за цивилни нужди), то от Virgin са решили да заложат на транспорта на товарите и дори са отделили специално поделение, насочено към държавния сектор, където клиент №1 са военните.

И двете компании са категорични, че ако получат повече инвестиции, няма да има никакъв проблем да реализират желанията на военните за мигновена космическа логистика, като най-вероятно до средата на века транспортът ще се ограничава само до "неодушевени товари".

През 2002 година Пентагонът обаче започна програмата SUSTAIN, която цели изстрелването на отряд от 13 морски пехотинци в космоса, които по-късно биха могли да се приземят на всяка една точка на планетата в рамките на около час след изстрелването им.