Американският космически кораб "Сигнус" на компания "Нортроп Груман" беше изстрелян с ракета носител "Антарес" от космодрума на остров Уолъпс, щата Вирджиния на 17-ата си мисия за доставка на товари на Международната космическа станция (МКС), съобщи електронното издание "Спейс нюз".

На борда на "Сигнус" има над 3,7 тона полезен товар, включително оборудване за изследване на стареенето на кожата при нулева гравитация, както и за проучване на ефекта на лекарствата върху туморите. Корабът ще достави също по-издръжливи сензори за системата за доставка на кислород на МКС, както и оборудване за тестване на новата система за отглеждане на растения в орбита.

Очаква се "Сигнус" да достигне МКС утре. Преди да се скачи със станцията, той ще бъде захванат с роботизираната ръка "Канадарм-2". В операцията ще участват астронавтите на НАСА Раджа Чари и Кайла Барън.

Според практиката на НАСА "Сигнус" ще остане в орбита няколко месеца, а в края на мисията, натоварен с отпадъци от МКС, апаратът изгори в плътните слоеве на атмосферата на Земята.

Екипажът на МКС сега се състои от седем души - руснаците Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров, астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Том Маршбърн и Кайла Барън, както и Матиас Маурер от Европейската космическа агенция.