F-117 е може би най-енигматичният стелт самолет - роден по възможно най-секретният начин, пазен в дълбока тайна дори от управляващите в САЩ и с финансиране идващо извън бюджета. Така в края на Студената война тическият бомбардировач се оказва първият в света самолет, който не може да бъде видян от противниковите радари.

Разработките на машината стартират през 70-те, а първият полет е направен през 1981 година. От 1983 г. F-117 е приет на въоръжение в специализирани секретни поделения, а съществуването му е оповестено едва през 1988 г.

Вижте как изглежда първият стелт самолет F-117 >> >> >>

Самолетът е изработен от специални материали, които не отразяват радарните вълни, а геометрията му е изключително сложна - отново за да се постигне радарна невидимост. Всъщност, заради сложната геометрия F-117 се превръща в един от първите самолети разчитащи за стабилизацията си на компютър.

Бойният обсег е 1720 км, а самолетът може да носи две умни бомби, включително и ядрени такива. Максималната скорост е 993 км/ч, а задвижването идва от два реактивни двигателя на General Electric, който се използват и при F/A-18 Hornet.

F-117 е бил използван няколко пъти в бойни действия. Първата му мисия е по време на американското нахлуване в Панама през 1989 г. По време на тази мисия два F-117A са пуснали две бомби на летището Рио Хато.

По време на войната в Персийския залив през 1991 г. F-117A е направил приблизително 1300 излитания и е осъществил около 1600 директни удара на важни цели в Ирак. За всичките си 6905 летателни часа F-117A пуска над 2000 тона умни бомби, които поразяват успешно над 80% от целите си. На F-117A са възложени над 31% процента от стратегическите цели в Ирак, атакувани по време на първите 24 часа от въздушната кампания.

По-проблемна се оказва войната в Югославия. Там се случва и единственото сваляне на стелт самолет в историята - на 27 март 1999 г. от ПВО батарея под командването на сърбинът Золтан Дани. Според слуховете, части от унищожения стелт са продадени на Китай, заради което американците бомбардират китайското посолство в Белград - в желанието си да унищожат пленените технологии, преди те да са напуснали Сърбия.

Свалянето на F-117 обаче показва, че стелт способностите му не са толкова големи при по-организиран противник, а невъзможността за полети със скорост над тази на звука са друга голяма пречка.

Така американците решават да пенсионират F-117 на 22 април 2008 г. От 1981 г. до 2008 г. са построени общо 64 бройки от самолета.

Изданието The Drive обаче е уловило нещо много странно - макар стелт самолетът да е пенсиониран от десетилетие, той изглежда продължава да извършва полети, при това от оригиналното си секретно летище в щата Невада - близо до прословутата Зона-51.

От летището са излетели не един, а два броя от F-117, които очевидно са извършили някакъв вид тестова мисия - 10 години след официалното си пенсиониране. От ВВС на САЩ запазват мълчание и отказват да коментират видеото.

Очевидци обаче твърдят, че през последното десетилетие F-117 е извършвал редовни полети над Зона-51.

Знае се, че поддръжката на F-117 в готовност за полети не е никак евтина, като дори хангарите на стелт самолета трябва да имат специален климатичен контрол, поддържащ определена температура и влажност.

Експертите коментират, че полетите на F-117 най-вероятно са свързани с разработването и тестването на нов тип стелт технология или въоръжение. Предполага се, че в следващото десетилетие САЩ ще се сдобие с нов "невидим" бомбардировач, който да замени остаряващият В-2.