Американският товарен кораб "Сигнус" се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщава НАСА, цитирана от БТА.

Американските астронавти Уди Хобърг и Франк Рубио, които са част от екипажа на борда на орбиталната станция, уловиха апарата с роботизирана ръка и го доведоха до въздушния шлюз на модула "Юнити" ("Unity").

На борда на "Сигнус" има около 3,7 тона товари, включително храна и оборудване за научни експерименти.

Това е 19-ата мисия за доставка на товари до МКС, осъществена от корпорацията "Нортроп Груман" по договор с американската космическа агенция.

Очаква се апаратът да остане в орбита няколко месеца, а в края на мисията да събере отпадъците от МКС и да изгори в плътните слоеве на атмосферата.

Товарният кораб беше изстрелян от космодрума на остров Уолъпс, щата Вирджиния, на 1 август с ракета-носител "Антарес", чиято първа степен е оборудвана с руски двигатели РД-181. Това е псследното изстрелване на "Антарес" в тази конфигурация, отбелязва ТАСС.

Освен "Сигнус", товари на МКС по договор с НАСА доставят също корабите "Дракон" на компания "Спейс Екс".

На орбиталната станция в момента работят космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин, и Андрей Федяев, астронавтите на НАСА Франк Рубио, Стивън Боуен и Уди Хобърг , както и колегата им от Обединените арабски емирства Султан ал Неяди.