Американски химици създадоха нова методика за регенериране на стари литиеви батерии, изискваща десет пъти по-малко енергия, съобщава ТАСС.

Агенцията се позовава на изследване на учени от университета в Сан Диего, публикувано в сп. "Джаул".

При новия метод не се използват токсични съпътстващи материали.

"Батериите с литиево-железен фосфат на катодите се отличават с голяма трайност и ниска себестойност. Поради тази причина преработката им се оказва нерентабилна. Както и при пластмасите, суровината за производството на тези батерии е много евтина, докато разходите за извличането й са значителни. Но това неудобство остава в миналото", коментира доц. Чън Чжен, един от авторите на разработката.

Екипът му създал методика за възстановяване на катодите на батериите, която работи при относително ниски температури - около 60-80 градуса по Целзий.

Учените вкарали в употреба прости и евтини реагенти - азот, вода, литиеви соли и лимонена киселина. Чрез този способ може да бъде извлечен целият литий от катодите на отработените батерии, след което те да бъдат регенерирани. Получава се прахов разтвор ,който след изсушаване ,може да бъде нанесен отново върху катода, като се запазва предишната мощност и капацитет на батерията.

Сега учените усъвършенстват логистиката на процеса, така че той да бъде внедрен в промишлени мащаби.