Раздразнено от забавянето и от "бюрократичната инертност" на НАСА, правителството на Доналд Тръмп обяви плановете си за ускорено завръщане на американски астронавти на Луната до пет години, предава Франс прес.

Сроковете се съкращават - от предварително анонсираната 2028 година на 2024 година. Намеренията на Белия дом бяха изказани от вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс по време на реч, която беше доста остра по отношение на дейността на американското космическо ведомство. Пенс беше на посещение в "Рокет сити" в град Хънствил, щата Алабама, където се произвеждат американските ракети от 60-те години на миналия век.

"По заповед на президента, политиката на Белия дом спрямо НАСА е бързото завръщане на американски астронавти на Луната в срок до пет години", заяви Пенс. Той е председател на Националния съвет за космоса, възстановената структура на правителството след идването на Доналд Тръмп на власт. Този съвет бе закрит през 1993 година.

За полета до Луната ще бъдат използвани свръхтежката ракета SLS и космическият кораб Orion.

Вижте как изглежда ракетата SLS и кораба Orion>> >> >>

В основата на SLS стоят двигателите на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

Orion пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

"Първата жена и следващият мъж, който ще стъпи на Луната, ще са американци. Те ще стартират на американски ракети от американска земя", добави Пенс. Лунните мисии "Аполо" на НАСА приключиха през 1972 година, припомня агенцията.

Президентът Тръмп си постави за цел да извади американското космическо ведомство от летаргията, в което беше изпаднало, след прекратяването на програмата с космическите совалки. В отговор на това НАСА планираше пилотирано кацане на Луната за 2028 година.

"Това не е приемливо, заяви Пенс. Не трябва да се подценяваме. Предишния път подготовката да стъпим първи на Луната ни отне само осем години. Това беше преди половин век. Сега не трябва да чакаме 11 години, за да се върнем обратно там!", изтъкна Пенс.

Той сравни президента Тръмп с Джон Кенеди, които и двамата по неговите думи били мечтатели. Но Пенс отбеляза, че в наши дни нещата са се променили и в космическата надпревара най-големият конкурент на САЩ вече не е Русия, а Китай, който неотдавна прилуни свой апарат на неосветената страна на нашия естествен спътник. Това явно издавало амбициите на Китай да се превърне в първостепенен играч при осъществяването на лунни мисии.

"Сега е моментът да направим следващата голяма стъпка и да върнем американските астронавти на Луната, да направим постоянна база там и да разработим технологиите, които да ни позволят да изпратим американски астронавти на Марс и отвъд Марс. Това е следващата голяма стъпка", каза вицепрезидентът.

В своя стремеж да парират възхода на Китай и възраждането на Русия САЩ все повече действат като при съревнование между велики сили, отбелязва ДПА. Неотдавна китайската космическа програма осъществи първото кацане на космически апарат на обратната страна на Луната.

Последните хора, стъпили на Луната, бяха американските астронавти от кораба "Аполо 17" през 1972 г. Това лято се навършват 50 години от първото кацане на Луната на пилотиран космически апарат, отбелязва Асошиейтед прес.